Gezegenler / Yildizlar

Antaraes Yıldızı

Antaraes Yıldızı Nedir ?

Antaraes Yıldızı, Akreptakım yıldızında ki ikili yıldızdır. Samanyolu’ndaki yıldızların en parlak ve en kırmızı renklisidir. Dünyadan yaklaşık 604 ışık yılı uzaklıktadır. Antares sen son derece parlak bir yıldız olmakla birlikte güneşten 10.000 kat daha parlaktır. Antaraes soğuk bir yıldız olmakla birlikte yüzey sıcaklığı 3600 kelvin derecedir. antares’in düşük sıcaklığa ve yüksek parlaklığa sahip olması onun dev bir yıldız olduğunun göstergesidir. Antares’in sıcaklığı ve parlaklığı baz alınarak çapının 3 astronomik birim olduğu da hesaplanmıştır. Güneşin ve Dünyanın Merkezine olan uzaklığı 149,6 milyon kilometredir.

Antares Gök bilimciler tarafından da kolaylıkla görüntülenmiştir. Gök bilimciler Antares’in çapının yaklaşık 3.8 astronomik birim olarak ölçmüştür. Antares’in sıcaklığı ve parlaklığı çapından yaklaşık 3 astronomik birim olduğunu gösteriyor. Antares’in görünen çapı 3.9 astronomik birim olmasından dolayı yıldızın dünyadan uzaklığı sıcaklık ve yüzeyinin belirlenememesinden dolayıdır. Antares bir gaz bulutu ile örtülüdür. Kızgın rüzgarlarla buharlaşıp doğaüstü bir ışık taşımaktadır.

Antares’in eşi ise ondan 3 açı saniye uzaklıktadır. Büyüklüğü ise 5.5’tir antares’in kendisi ve eşi arasında 550 astronomik birim mesafe vardır. Antares’in eşi birbirlerini etrafındaki dolanımını 2500 yıl da tamamlamaktadır.

Antaraes Yıldızı Hakkinda

Antares’in kütlesi Güneş’in kütlesinden 15 ila 18 katı arasında hesaplanmıştır. Gök bilimcilerin ölçülerine göre fazla zamanını kalmamıştır yani demir bir çekirdek oluşturabilecek kadar bir kütlesinin de olduğunu göz önüne alındığı zaman sonunda patlayıp süpernova ya dönüşeceği söylenir. Bu durumun yaklaşık bir milyon yıl içinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ancak her an bu patlamanın olabileceği de düşünülmektedir.

Antares’in eşi ise Güneş’in kütlesinden 7-8 katı kadardır. Bu kütle demir bir çekirdek oluşturmaya yeterli olmadığından süpernovaya dönüşme sınırının da altındadır. Antares’in eşinin büyük bir çoğunlukla yoğun kütleye sahip beyaz bir cüceye dönüşeceği beklenmektedir.

Antaraes yıldızına Kraliyet yıldız da denmektedir. Yani akrebin iğnesi özellikle Mars ve Satürn ile etkileşim halinde olduğundan astrologların da dikkatini çeken bir yıldızdır. Antares özellikle astroloji dalında Ay, Merkür, Güneş, Mars, Jüpiter. Satürn, Uranüs, Neptün kavuşumları ile aktif rol almaktadır. Astroloji de de aktif rol alan Antares hem Gök Bilimcilerin hem de Astrologların yörüngesine girmeyi başarmıştır.

Başa dön tuşu