NASA

Challenger Uzay Aracı – 1983

Challenger Uzay Aracı, 4 Nisan 1989

Challenger Uzay Aracı, NASA’nın uzay mekiği programının bir parçası olarak üretilen ve kullanılan uzay mekiği araçlarından biridir. İlk uçuşunu 4 Nisan 1983 tarihinde gerçekleştiren Challenger, 10 farklı görevde kullanıldı.

Challenger, uzay mekiği programındaki ikinci araç olmasına rağmen, uzay mekiği programındaki en ünlü ve trajik olaylardan biri olan Challenger faciasıyla özdeşleştirilir. 28 Ocak 1986 tarihinde gerçekleştirilen STS-51-L görevinde, Challenger yörüngede patladı ve 7 mürettebat üyesi hayatını kaybetti.

Bu facia, uzay mekiği programının güvenliği ve teknik yeterliliği konusunda derin bir etki yarattı ve uzay mekiği programındaki bazı değişikliklere neden oldu. Challenger faciası, uzay araştırmaları tarihinin en üzücü olaylarından biri olarak hatırlanır ve uzay programları için güvenlik protokollerinin geliştirilmesine ve daha sıkı bir şekilde uygulanmasına yol açtı.

Challenger Kaç defa Fırlatıldı ?


Challenger Uzay Aracı, toplam 9 kez uzaya fırlatıldı ve yüzlerce deney, gözlem ve araştırma faaliyeti gerçekleştirdi. Bu görevler arasında, ilk özel vatandaşın uzaya gitmesi, ilk kadın Afro-Amerikalı astronotun uçuşu, Hubble Uzay Teleskobu’nun uzaya yerleştirilmesi ve ilk uluslararası uzay istasyonu modülünün teslim edilmesi gibi birçok önemli olay yer almaktadır.

Challenger Uzay Aracı, uzay mekiği programının bir parçası olarak görev yapan 5 adet uzay mekiği aracından biridir. Uzay mekiği programı, NASA’nın uzaya erişimi sağlama, insanlı ve insansız uzay görevleri gerçekleştirme, yörüngede yapılan araştırma faaliyetleri ve uzay keşfi gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilmiştir.

Challenger Uzay Aracı, uzay mekiği programının diğer araçlarından farklı olarak, bazı özelliklere sahipti. Bunlar arasında daha hafif bir yapıya sahip olması, daha kısa sürede hazırlanması ve fırlatılması gibi özellikler yer alır.

Challenger Faciasi
Challenger Uzay Aracı - 1983 2

Challenger faciasının ardından, uzay mekiği programında önemli değişiklikler yapıldı. Uzay mekiği araçları daha sıkı bir şekilde test edilmeye başlandı, daha güvenli hale getirildi ve daha sık bakım yapıldı. Uzay mekiği programı, 2011 yılında sona erdi ancak insanlı uzay uçuşlarına yönelik çalışmalar devam etmektedir.


Challenger faciasının ardından, NASA uzay mekiği programının güvenliği konusunda birçok reform gerçekleştirdi. Özellikle, daha sıkı test ve incelemelerin yapılması, uzay mekiği araçlarının daha sıkı bir şekilde bakımının yapılması, mürettebat üyelerinin eğitimlerinin daha da arttırılması ve daha güvenli fırlatma prosedürleri gibi birçok önlem alındı.

Ayrıca, NASA da uzay mekiği programındaki diğer araçlarda da benzer güvenlik önlemlerini uygulamaya başladı. Challenger faciasının ardından uzun süre uzaya insanlı sefer düzenleyemedi, ancak sonraki yıllarda uzay mekiği programı kapsamında farklı araçlarla uzayda birçok keşif, araştırma ve gözlem faaliyetleri gerçekleştirildi.

Bugün, NASA’nın uzay keşifleri ve insansız/humanoid araştırma faaliyetleri devam etmektedir. Özellikle, Mars keşifleri ve uzayda yaşam arayışları gibi çalışmalar hala devam etmektedir. Ayrıca, özel sektör ve diğer ülkelerin uzay programları da hızla gelişmektedir ve insanlı uzay uçuşlarına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Başa dön tuşu