Gezegenler / Yildizlar

Cüce Gezegen Plüton

Cüce Gezegen Plüton Hakkinda

Plüton Gezegeni, 13 Mart 1930 tarihinde keşfedilmiştir. Günümüzde “cüce gezegen” olarak adlandırılan Plüton, Güneş Sistemi’ne dahil kabul edilen bir gezegendir. Güneş Sistemi’nin etrafında dönen cisimler arasında en büyük onuncu cisim olması sebebiyle. 1930’dan 2006 tarihine kadar gezegen olarak değerlendirilmiştir. Hatta Güneş Sistemi’nin dokuzuncu gezegeni olarak literatürde yer almıştır.

Plütonun Gezegenlikten Çıkarılması

Ancak ilerleyen süreçte Güneş Sistemi dışında birçok cüce gezegenin keşfedilmesiyle birlikte, evrende birçok cüce gezegen olduğu anlaşılmış ve bu cüce gezegenlerin sayıca fazlalığından ötürü Plüton gezegeninin, bir gezegen olup olmadığı tartışılmaya başlanmıştır. 

Plüton gezegeni uydusundan ve hatta Ay’dan bile daha küçük olduğundan dolayı ve Güneş Sistemi’nin dışında farklı cisimlerin keşfinin devam etmesinden ötürü gezegen olmaktan çıkarılmıştır. 2006’da “Uluslararası Astronomi Birliği” gezegen olma koşullarını açıklamıştır ve açıklanan bu kurallara göre Plüton cüce gezegen olarak kabul edilmiştir.

Bazı araştırmacılar tarafından günümüzde dahi gezegen olarak kabul edilse de literatürde gezegen olarak kabul edilmemektedir ve literatürde geçen resmi adı “134340 Plüto” dur.

Plüton Gezegeni Hakkinda
Cüce Gezegen Plüton 3

Plütonun Özellikleri

Plüton gezegeni, Güneş’ten 6 milyar km uzaklıkta yer alır ve yarıçapı 3900 km civarındadır. Kendi ekseni etrafında dönüşünü 6 gün 9 saat 17 dakika içerisinde tamamlarken. Güneş çevresinde dönüşünü 248 yılda tamamlar. Yoğunluğu dünyadan 6 kat daha fazladır, sarımsı renkte görünmektedir ve gökyüzdeki en silik yıldızlardan bile daha sönük görünür. 

Plüton‘un özellikleri arasında yer alan en ilginç özelliği ise, diğer gezegenlerin aksine yörüngesindeki dış eksenlilikten ötürü Güneşe, Neptün‘e göre daha yakın olmasıdır. Bu sebepten ötürü bazı araştırmacılar Plüton gezegeninin, Neptünün uzakta kalmış uydusu olduğunu düşünmektedir. Plüton’un yüzeyi soğuk buz ve metan tabakasından oluşmaktadır. Dünya’nın aldığı güneş ışıklarının yalnızca %1’ini alabilmektedir.

Plüton Neden Gezegen Degil
Cüce Gezegen Plüton 4

Plüton Gezegeninin Keşfi

Uranüs’ün hareketlerindeki değişiklikler incelenirken yapılan hesaplamalar sonucunda. Uranüs’ten geride başka bir gezegen olduğu sonucuna varılmıştır ve bu sayede Neptün gezegeni keşfedilmiştir. Neptün gezegeni incelenirken çekilen fotoğraflarda bilinçsiz şekilde Plüton gezegeninin de fotoğrafı çekilmiştir.

Ancak bu olay 1930 yılına kadar fark edilmemiştir. Clyde Tombaugh, 18 Şubat 1930 tarihinde Plüton’un varlığını keşfetmiştir. 13 Mart 1930 tarihinde ise Harvard Kolej Gözlemevi Plüton gezegeninin keşfi gerçekleştirildiğini resmi şekilde uluslararası basında duyurmuştur.

Plüton İsmi Nasıl verilmiştir?

Plüton ismi, Klasik Yunan Mitolojisinde hades olarakta geçen yeraltı tanrısının ismidir. Gezegene bu ismi 11 yaşında olan Oxford öğrencisi Venetia Burney vermiştir. Plüton gezegeninin yüzeyi soğuk olduğu ve yaşama dair iz barındırmadığından ötürü bu ismin uygun olacağını ifade etmiştir. Plüton; Şaron, Nix, Hydra, P4 ve P5 adlarında 5 uyduya sahiptir. Cüce Gezegen Plüton.

Kaynak: Cüce Gezegen Plüton – Uzaygo.Com

Resim: Cüce Gezegen Plüton – Uzaygo.Com

Başa dön tuşu