KeşiflerUzay

Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A

Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A

Yeni keşfedilen en büyük kara delik Phoenix A’dır. Phoenix Kümesi’nin kendisi, galaksi kümesinde bulunan önceki varisi 618’den beş kat daha büyük bir kara deliktir. Cevabınız için aşağıdaki resmi bırakacağım. İçindeki küçük nokta, tüm güneş sistemi ve Güneş’ten Neptün’e olan mesafedir. Basitçe söylemek gerekirse, ışık hızında seyahat etmek, bu kara deliğin olay ufkunu geçmek için 71 gün sürer. Samanyolu galaksisine eşdeğer 100 milyar güneş kütlesi var. Önceki kralımız Tong 618’in sadece 66 milyar güneş kütlesi vardı, yani evet, Phoenix A hacim ve boyut olarak 618 tondan daha büyük ve günde 60 güneş kütlesine kadar madde yutuyor.

En Büyük Karadelik Phoenix A
Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A 3

Phoenix kümesinin merkezindeki kara delik, hem Phoenix A’nın Seyfert çekirdeğine hem de kümenin merkezindeki iç boşlukları yaratan göreli jetlere güç sağlayan motordur. M. Brockamp ve meslektaşları, kara deliklerin kütlesini ölçen bir kalorimetre oluşturmak amacıyla merkezi galaksinin içinde bulunan yıldız yoğunluğunun ve merkezi kara deliklerin büyümesini sağlayan adyabatik süreçlerin modellemesini kullandılar.  Ekip, merkezi kara deliğin nasıl büyüdüğünü belirlemek için enerji aktarım parametrelerini çıkardı ve bunları sıcak küme içi gazın hareketini,  AGN geri besleme parametreleri ve galaksi dinamikleri ve yoğunluk profilleri ile ilişkilendirdi. Geçmişte. Phoenix A örneği, çok daha aşırı özelliklere sahip teorik sınıra yakın adyabatik bir modeli göstermektedir.

Phoenix Anın tahmini kütlesi yaklaşık 100 milyar olan ve muhtemelen bu kütleden daha büyük olan merkezi bir kara deliğe işaret ediyor. Ancak kara deliğin kütlesi henüz yörüngede ölçülmedi. Mekanik olarak bu yüksek kütle, onu evrendeki bilinen Evrenin En Büyük Karadeliği yapar. Bu devasa kara delik, Samanyolu’nun merkezindeki kara delikten 2 .100 kat daha büyük ve ‘ün karanlık madde halesi de dahil olmak üzere, bir üçgen galaksinin kütlesinin iki katıdır. Schwarzschild, 3.900 AU çapında 590,5 milyar kilometrelik devasa bir olay ufkuna sahiptir. Dönmeyen bir kara deliğin Güneş’ten Plüton’a olan mesafesinin 100 katı olduğunu varsayarsak, ışık hızında seyahat etmesi 71 gün 14 saat sürer.

Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A, böylesine büyük bir kütleye sahip olması onu inanılmayacak derecede büyük kara delikler içeren önerilen SLAB kategorisine sokar. En az yaklaşık 50 milyar disk galaksinin barındırdığı, biriken parlak kara deliklerdir. Merkezdeki kara delik maddeyi yutar ve her yıl 60 milyon büyür.

Ton 618 Kara Deligi
Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A 4

Phoenix A Karadeliği ile Ton 618 Karadeliği Karşılaştırması

Phoenix A, Yay burcunun 25.000 katı büyüklüğünde bir kara delik ve bulunduğumuz Samanyolu’nun merkezindeki kara deliktir. Yılda 120 trilyon ton tüketen obur bir kara delik. Yani bu aç kara delik yılda 22 milyon Dünya’yı yiyor. Bu kara delik bazı galaksilerden bile daha büyük.  Yeni keşfedilen en büyük karadelik olan Phoenix A’nın olay ufku 590 milyar km’dir. Karşılaştırma için, TON 618’in 390 milyar kilometrelik bir olay ufku vardı. Phoenix a’nın olay ufku, Güneş’ten en uzak gezegen olan Plüton’a olan uzaklığın 100 katıdır. Bu kara deliğin, erken evrende oluşan süper kütleli kara deliklerin çarpışmasıyla oluştuğu düşünülüyor. Yani çok eski, ilkel bir kara delik. Zaten evrendeki hiçbir yıldız bu kütle ile karadelik oluşturamaz.

TON-618 ilk olarak 1955’te keşfedildi. O kadar parlaktı ki, ilk keşfedildiğinde karadelikten çok yakındaki bir yıldız olduğu sanılıyordu. O zamanlar kuasarların varlığı pek bilinmiyordu. Ayrıca izleme teknolojisi bugünkü kadar gelişmiş değildi. O zamanlar astronomlar bu galaksiyi doğrudan gözlemleyemiyorlardı. Bunun nedeni, merkezi yapının çok parlak olması, galaksinin yıldızlarından gelen ışığı engellemesi ve gözlemi zorlaştırmasıdır. Sonunda, 1970’lerdeki yeni gözlemlere dayanarak, bunun bir kuasar, çok parlak bir cisim olduğu anlaşıldı. Galaksilerin merkezindeki yoğun, kompakt yapılara kuasar denir. Kuasarlar aslında kara deliklerdir. Ancak kara delikler tamamen kara ve karanlık oldukları için uzay-zaman dokusunda “delikler” olarak adlandırılırlar. Ancak kara delik, delik değildir. Sırf çok fazla çöktüğü için belirli hacim alanlarında çok büyük yerçekimi etkileri olan nesnelerdir.

Ton 618, Phoenix A keşfedilmeden önce en büyük kara delik olarak bilinmekteydi. Yeni keşfedilen Phoenix A ile TON618 artık ikinci büyük kara delik olarak bilinmektedir.

Kaynak: Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A – UzayGO.Com

Resim: Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A – UzayGO.Com

Arastirma: Evrenin En Büyük Karadeliği Phoenix A – UzayGO.Com

Karsilastirma: Eski Evrenin En Büyük Karadeliği TON618

Başa dön tuşu