Gezegenler / Yildizlar

Beyaz Sirius Yıldızı

Beyaz Sirius Yıldızı Hakkinda

Sirius, gökyüzünün en görkemli yıldızlarından biri olarak bilinmektedir. Beyaz Sirius yıldızı Akyıldız olarakta sıfatlandırılmıştır. Sirius sonbaharın başlamasıyla birlikte tüm kış gökyüzünün en parlak yıldızı olarak görülmektedir. Bu kadar göz kamaştırıcı bir parlaklığa sahip olmasının nedeni güneş sistemine yakın olmasından kaynaklanmaktadır. Sirius yıldızının en önemli özelliklerinden biri çift yıldız olmasıdır. Gökyüzünde bakıldığından tek bir yıldızı ifade etse de aslında Sirius A ve Sirius B olarak iki ayrı yıldızdır. İnsan gözü ile bile kolayca seçilebilmektedir.  Diğer yıldız türlerine göre mevsimsel bir özelliği bulunur. Büyük köpek takım yıldızlarından biridir. Kütlesel ağırlığı açısından güneşin tam iki katıdır. Bununla beraber Sirius yıldızı aydınlatma gücü ile de güneşin yirmi beş katı kadardır.

Beyaz Sirius Yıldızı aslında oldukça yaşlı bir yıldızdır.  Büyüleyici parlaklıktaki yıldız iki yüz veya üç yüz milyon yaşında olduğu sanılmaktadır. Çift yıldızlar genç yaşlarında mavimsi bir yapıya sahipken zaman ilerledikçe özellikle Sirius B kırmızıya dönüşmüştür. Buda onu soğuk yıldız olarak bilinen beyaz cüce haline getirmektedir. Bulunduğu takım yıldızı nedeni ile bazı kültürlerde köpek yıldız olarakta tanınan Sirius kimi zaman bağımsızlığın simgesi kimi zamanda yol gösterici niteliktedir.  Her ne kadar sadece Sirius yıldızı olarak anılsa da aslında iki ayrı yıldızdan oluşmaktadır. Bu yüzden gerek Sirius A gerekse Sirius B birbirinden ayrı özelliklerle bütünü oluşturmaktadır.

Sistemde Çift Gökyüzünde Tek

Gökyüzünde oldukça belirgin olan  Beyaz Sirius Yıldızı görünür parlaklığı ile dikkat çekmektedir. Genel olarak kadir değeri 1.46 olarak saptanmıştır. Ancak çift olması nedeni ile görünür parlaklığı iki değer olarak incelenebilmektedir. Buna göre A ve B Sirius arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bununla birlikte aydınlatma gücü diye bildiğimiz mutlak parlaklık her iki yıldızda da farklıdır.  Sirius yıldızının A kaynağında 1,42 iken B kaynağında 11.18 gibi bir rakamla olağanüstüdür.  Çift olarak uzay sisteminde var olan Sirius evrimsel olarak bakıldığında Sirius A anakol olarak yani yıldızı tanımlayan özelliklerini taşımaktadır. Beyaz Sirius Yıldızı ise yaşlı olarak son aşamada olan beyaz bir cücedir. Bu yüzden Sirius yıldızı tanımlanırken Sirius A önemli bilgilerin gün ışığına çıkmasında etkilidir.

Sistemde çift gökyüzünde tek olan bu müthiş yıldır Sirius fiziki olarakta oldukça güçlüdür.  Kütle ağırlığı olarak 2.063 belirlenmiştir. Sirius’un en önemli özelliklerinden biri Güneşten daha büyük olmasıdır. Yıldızın yarıçapı 1.711 olarak belirtilmiştir. Kütlesi ve çapı baz alındığında kütle çekimi 4.33 gelmektedir. Sirius’un etkin sıcaklığı 9.94 kalvindir. Sirius metal bolluğu 0,50 olarak tespit edilmiştir.  Yıldızın ekseni etrafında dönüş hızı saniyedeki 16 kilometredir. Bilimsel olarak varlığı iki yüz kırk iki milyon yıl olarak bilinmektedir. Yörüngesi göz önüne alındığında ili birleşeninde büyük köpek takımyıldızına ait olan en büyük dev yıldız olan Canis Majonis’e ait olduğu görülmektedir. Yörünge hareketlerine bakıldığında Sirius’un İ ve S harflerini andırdığı keşfedilmiştir.

Sirius’un tartışmalı Renk Dönüşümü

Sirius yıldızının fiziki olarak tartışma yaratan bir rengi vardır. Genel olarak beyaz ışıltılı Sirius yıldızi mavi olarak zaman içinde ciddi bir renk farkı yaratarak maviden kırmızıya dönüşmüştür. Yıldızlarda zamana karşı değişim gösteren varlıklardır. Dolayısı ile zaman yıldızlarda renk farklılıklarına hatta parlamalarına dahi etki edebilmektedir. Oluşum esnasında birçok yıldız beyaz ve mavi renklerdedir.

Ancak zamana yenilen yıldızlar kırmızı renge dönüşerek varlığındaki son aşamaya geldiğinin işaretini verir.  Bununla birlikte enberiye olan yakınlığı nedeni ile Sirius yıldızını basit bir teleskop yardımı ile görüntülemek mümkün hale gelmektedir. Ancak bazen yörünge konumunda birbirine çok yaklaşan ana kol ile beyaz cücenin birbirinden ayrımı zorlaşmaktadır. Yıldızların birbirinden ayrımı yapılabilmesi açıcısında uygun astronomik şartlar ve kaliteli teleskop oldukça ideal olacaktır. Beyaz Sirius Yıldızı.

Sirius yıldızgüneş sistemine en yakın bilinen ikiz yıldızdır. Sirius hakkında tüm genel bilgiler anakol olan Sirius A ile kayıt altına alınmıştır. Elbette ki Sirius sistemi üzerinde de olsa her iki yıldız arasında büyük astronomik farklılıklar gözlemlenmektedir. Bununla birlikte Sirius yıldızı Ejnar Hertzsprung göre Ursa Major’a bağlı olduğu düşünülmektedir. Ancak bu teori Sirius’un genç bir oluşumda olduğu için tamamen çürütülmüştür. Sirius yıldızı ayrıca Kuran-ı Kerimde de Şira yıldızı olarak geçmektedir.  Beyaz Sirius Yıldızı.

Başa dön tuşu