Gezegenler / Yildizlar

Salacia ve Uydusu Actaea

Salacia ve Uydusu Actaea Hakkinda

Evren hakkında yapılan keşifler, her geçen gün yeni bir bilimsel buluşu ortaya çıkartmaktadır. 2004 SB60 olarak da bilinen cüce gezegen Salacia yaklaşık 850 km çapındadır. Doğal uydu olarak ise yalnızca Actaea uydusuna sahiptir. Amerikalı gökbilimciler Henry Roe, Michael Brown ve Kristina Barkume tarafından keşfedilmiştir. Palomar Observatory üssünde gerçekleşen keşif, cüce geçeğenin Güneş etrafındaki yörünge hareketi sayesinde keşfedilmiştir. Gezegenin keşfeden gökbilimciler cüce gezegen olduğu savını ortaya koysa da bu konuda karşı görüşler vardır. Salacia ve Uydusu Actaea.

Cüce Gezegen Salacia’nın Özellikleri

Salacia gezegeni adını Roma Tanrıçası olan Salacia’dan almaktadır. 2004 yılında Palomar Observatory gözlem evinde keşfedilmiştir. Salacia, Plüton’dan biraz daha büyük bir mesafede yörünge hareketi yapmaktadır. Salacia ve Uydusu Actaea hakkında yapılan uzun soluklu araştırmalar, sistem çapının 850 km olduğunu göstermiştir.

Salacia hakkında yapılan termodinamik ölçümler, gezegenin hidrostatik bir dengede olmadığı savlarını kuvvetlendirmektedir. Ancak gezegenin kızılötesi spektrumu ele alındığında özelliklerinin sıradan olduğu gözlemlenmiştir. Buna göre gezegenin yüzeyinde %5’ten daha az su buzu bulunmaktadır. Işık eğrisi ise yalnızca %3 seviyelerindedir. Ancak gezegenin bazı istisnai özellikleri de vardır. Trans-Neptün nesnelerinden biri olan Salacia, orta-büyük boyutlu olan gezegenler arasında en koyu renkli olandır. Aynı zamanda en az yoğunluğa sahip olan gezegendir.

Doğal Uydu Actaea

Salacia gezegeni yalnızca bir tane uyduya sahiptir ve o uydu da Actaea’dır. Doğal uydu olarak keşfedilen Actaea, Hubble Uzay Teleskobu ile keşfedilmiştir. Cüce gezegen Salacia’dan daha sönük olan uydu, Salacia ile neredeyse benzer bir görünüme sahiptir. Uydunun çağı yaklaşık 300 km olarak ölçülmüştür. Salacia ve Uydusu Actaea hakkında yapılan ölçümler ikisinin kendi başına bir sistem olabileceği varsayımını kuvvetlendirmektedir. Actaea hakkında yapılan ölçüm ve gözlemler ise onun Charon’dan sonra bilinen en büyük uydusu olduğunu göstermektedir.

Salacia ve Actaea’nın Anlamları

Salacia, adını bir Roma Tanrıçası olan Salacia’dan almaktadır. Bu tanrıça, bir tuzlu su tanrıçasıdır ve aynı zamanda Neptün’ün karısıdır. 2011 yılında resmi olarak bu isimlendirme yapılmıştır. Actaea uydusunun adı yine aynı tarihte verilmiştir. Actaea ise bir deniz perisi olarak bilinmektedir.

Başa dön tuşu