Gezegenler / Yildizlar

Cüce Gezegen Orcus ve Uydusu Vanth

Cüce Gezegen Orcus ve Uydusu Vanth

Kuiper kuşağında yer alan cüce gezegenlerden bir tanesi de Orcus olarak bilinmektedir. 17 Şubat 2004 yılında önemli uzay bilim adamları tarafından keşfedilmiştir. Keşif ekibi arasında Michael Bronw, Chad Trujillo ve David Rabinowitz bulunmaktadır. Cüce gezegen Orcus ilk olarak 2004 DW olarak anılmıştır.  Orcus hakkında araştırmalar geliştikçe Plüton benzer özellikler gösterdiği saptanmış. Bu yüzden ona yeraltı tanrılarına verilen ad uygun görülmüştür. Cüce gezegen Orcus ve uydusu Vanth keşfi ile dikkat çekmiştir. Orcus mitolojide ölüm tanrısı olarak oldukça korkunç ve zalim bir karakterdir. Orcus keşfedildiğinden on ay sonra yani 22 Kasım 2004 yılında ismi resmen onaylanarak uzay tarihine geçmiştir.

Cüce Gezegen Orcus Özellikleri

Cüce Gezegen Orcus Özellikleri bakımında Plüton’a benzetilmektedir. Ancak onları ayıran tek özellik farklı yörüngelerde dönebilmesidir. Bu özellik sayesinde Orcus bunca zaman gözden kaçırılmıştır. Yörünge yakınlığı 30,27 uzaklığı ise 48,07 olarak Astronomik birime yansımıştır. Orcus yörüngesi dönüş hızı saniyede 4.68 kilometredir.  Düzlemde yaptığı açı olarak kabul edilen yörünge eğikliği 20,573˚˚ olarak görülmektedir. En önemli uydusu ise Vanth olarak bilinir. Gezegenin kendini yansıtma özelliği 0,28 olarak oldukça düşüktür. Kütle ağırlığı 6,41 olarak ölçülmektedir. Cüce gezegen Orcus’un sıcaklığı 44 Kalvin’dir. Minik gezegenin dünya gözüyle görülebilecek parlaklığı 19,1 mutlak olarak aydınlatma kapasitesi 2,3 olarak kendini göstermektedir.

Orcus Ve Uydusu Vanth
Orcus Ve Uydusu Vanth

Orcus’un Uydusu Vanth

Keşfedilen cüce gezegen Orcus’un uydusu Vanth natürel bir uydudur. Bu sebeple doğal oluşu ile dikkat çekmektedir. Vanth’ın Orcus yörüngesindeki varlığı 13 Kasım 2005 yılında netleşmiştir.  Kütle ağırlığı Orcus’un kırkta biri olarak gözlemlenmektedir. Çapı ise gezegeninin sekizde üçü kadardır. Orcus’un yörüngesi etrafından turu tam tamına on gün sürmektedir. Bu dönüş üç yüz kilometre hızla tamamlanmaktadır. Mars ve Jüpiter arasında kalan üçüncü uydu olmasıyla da önem taşımaktadır.  Gerek gezegen Orcus gerekse uydusu Vanth çok geç fark edilen uzay cisimleridir.   Yapılan araştırmalar ve dünyaya kanıtlanmış fotoğraflardan da gördüğümüz kadarı ile Orcus çokta dikkat çekici olmadığından geç fark edilmiştir. Ancak keşfi sayesinde uzay cisimlerine bir yenisi daha eklenmiştir.

Başa dön tuşu