Gezegenler / Yildizlar

Kepler 51 Sistemin’deki Gezegenler

Kepler 51 Sistemin’deki Gezegenler

NASA 2012 yılında Kepler Uzay Teleskobu ile Kepler 51 Sistemi’ni keşfetti. Bu sistemde 3 gezegen buluyor. Genç bir yıldız etrafında dönen bu gezegenlerin yapıları kabarık pufları andırıyor. Helyum ve hidrojen atmosferleri gezegenlerin kütlelerini o kadar şişirmiştir ki berede ise Jupiter ve Satürn kadar büyüklüğe sahiptirler. Ancak bu görüntülerinin altında kütle olarak yüz kat daha hafif bir yapı bulunur.

Kepler 51 Gezegenlerinin Oluşumları Hakkında

Dünyaya 1400 ışık yılından daha uzakta olan bu gezegenler Güneş benzeri bir yıldız şeklinde ilk olarak fark edildi. Düzensiz şekilde kararan bu sistemin doğal olmayan parlaklık değişimleri bulunuyordu. Bir gezegenden çok daha büyük olan bu dalgalanmaları açıklamak için farklı bilimsel teoriler ortaya çıktı. Kepler’in gözlemlerinden elde edilen veriler kullanılarak daha net bilgilere ulaşıldı. Jüpiter’den daha büyük gaz devi çekirdekleri keşfedildi.

Güneş benzeri bir yıldız olan Kepler 51 de bulunan gezegen sistemi kütle bakımında Dünya düzenin olsa da yarı çapı Jüpiter kadar olan üç gezeni barındırıyor. Süper nefesler olarak adlandırılan bu düşük yoğunluklu gezegenler, yoğunlukları bakımından pamuk şekere eşdeğer yapıya sahiptir.

Onaylanan 4377 dış gezegenden hiçbirine benzemeyen bu sistemler Jüpiter’e kıyasla 30 kat daha az yoğundur.

Kepler 51 Yildiz Sistemindeki Gezegenler
Kepler 51 Sistemin'deki Gezegenler 2

Kepler 51 Gezegenleri Hakkındaki Bulgular

Bu gezegenler hakkında araştırmalar yapan Hubble ekibi, gezegenlerin spektrumlarının kimyasal bir yapıda olmadığını keşfetti. Bunun nedeninin ise atmosferdeki yüksek parçacıklı bulutlar olduğu düşünülüyor. Su bulutları araştıran ekip şaşırtıcı olarak fotokimysal pust ve tuz kristalleri bulgularına ulaştı.

Güneş sistemimizin 4,6 milyar yıllık geçmişine kıyasla Kepler 51 gezegenleri 500 milyon yıllık genç gezegenler olarak tanımlanabilir. Yapılan tahminlere göre buzlu malzemeler olası yörüngelerde hatta kalabilir.

Gezegenlerin düşük yoğunluklu atmosferlerinin birkaç milyar yıl içerisinde uzaya karışabileceği de düşünülüyor. Yıldıza en yakın gezegen Kepler 51-b olmakta ve buharlaşma sonucunda Neptün’den daha küçük hatta daha sıcak bir hal alabilecektir.

Kepler 51-d ise en uzak gezegen olarak düşük yoğunluklu top şeklinde bir gezegen olmaya devam edebilir. Bu gezegende de küçülme ve atmosferinin azalması söz konusu olabilir. Araştırmacılar bu sistemin gezegen evrim teorilerini test etmek için verimli bir laboratuvar olduğunu düşünüyor.

Başa dön tuşu