Gezegenler / Yildizlar

GJ 357d Gezegeni

GJ 357d Gezegeni Hakkında

Gökbilimciler yıllardır süregelen galaksideki çalışmalarının ardından buldukları gezegenlere bir yenisi daha eklendi. Nasanın öte gezegen ışık uydusu olan Tess (uzay teleskobu), 31 ışık yılı uzaklıkta yer alan ilk dev dünya olan GJ 357 d yi  keşfetti.

GJ 357d Gezegeni çoğumuzun adını bile henüz duymadığı bu gezegenin yaşanılması en mümkün kılınan süper dünya olduğu sürekliliğini devam ettirmekte.

Işık yılının tanımını açacak olursak eğer bir zaman birimi olarak değilde uzaklıkla ilgili bir ölçüm olduğunu görürüz. Genel olarak ışığın yılda aldığı mesafeyi gösterir. Yani 31 ışık yılı 294.5 trilyon km ye tekabül etmekte. Bu demek oluyor ki GJ 357d. Gezegeni dünyamıza 294.5 trilyon km kadar mesafede yer alan ve yeni keşfedilen devasa yapıya sahip bir dünyadır.

GJ 357d Gezegeni kayalık süper bir dünyadır. GJ 357d Gezegenin dünyamıza nazaran iki katı büyüklükte ve. 6 katına yakın bir kütleye de sahip olduğu söylenmektedir.

Günümüzde astronomların yayınladığı makaleye göre GJ 357d. Yıldızının yaşanılabilir bölge sınırları içerisinde yer aldığını gözler önüne seriyor.

Bahsettiğimiz yaşanılabilir alan kavramı ise astronomide bir yıldızın bir yörüngesinde bir gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulundurması olayına verilen isim ve uzaklık olarakta bilinmektedir.

Gj 357D Hakkinda
Gj 357D Gezegeni 2

GJ 357d Gezegeni GJ 357 isimli kırmızı jet üzerinde bir yıldızın yörüngesinde görünür. GJ 357d nin yanında, GJ 357 c, GJ 357 b olarak ikişer tane daha kardeş gezegen olduğu bilinir, bu 3 kardeş gezegenin ortasında GJ 357 yıldızı var. Bu yıldız da üç gezegenin güneşi olarak yansıtılmaktadır. Ancak bu güneş bizim dünyamızın güneşine kıyasla üçte- bir oranında bir  büyüklüğe sahip olmakla birlikte, bu GJ 357 güneşi bizim güneşe oranla daha soğuktur.

Yalnız GJ 357d. Gezegeni yıldızına çok yakın bir mesafede yer aldığı için gerekli olan tüm ısıyı depolayabilmektedir.GJ 357d. Gezegenin kendi yıldızının etrafındaki bir tam turu da 55, 7 günde tamamlanıyor.Araştırmalara göre GJ 357d. Gezegeni yoğun bir hava kütlesi alması durumunda yeteri kadar sıvıyı yüzeyinde barındırabileceği de söylendi.

Başa dön tuşu