Gezegenler / Yildizlar

Gliese 436B Gezegeni

Gliese 436B Gezegeni Hakkında Genel Bilgi

Evrende bilinen gezegenler dışında bilinmeyen ancak varlığı tahmin edilen birçok gezegen vardır. Bu gezegenler belli araştırma grupları tarafından keşfedilmeyi beklemektedirler. Yakın zamanda keşfedilmiş diyebileceğimiz Gliese 436b gezegeni de bu gezegenlerden biridir.

Bu gezegen, Gliese 436 olarak bilinen kırmızı cüce etrafında dönmekte olan ve boyutu neredeyse. Neptün’ün boyutu kadar olan Güneş dışı / Ötegezegen bir gezendir. 2004 yılında varlığı keşfedilmiş bir gezegendir. Sahip olduğu boyutlar nedeni ile Güneş sistemi dışında olan ve bu büyüklüklere sahip keşfedilmiş ilk gezendir. Mayıs, 2007 de yıldızının önünden geçerken yıldızının sahip olduğu ışı perdelemiş ve böylece optik olarak gözlenmiştir.  

Gliese 436b gezegeni, 2004 yılı içerisinde Geoffrey Marcy ve Dr. Paul Butler’in komutasını yaptığı bir araştırma ekibi sayesinde bulunmuştur. Gliese 436 b ve 55 Cancri e gezegenleri, kütlesel olarak Neptün’e yakın olan ve Güneş. Sistemi dışı gezegenleri ailesinde keşfi yapılmış ilk üyelerindendirler. Ayrıca Gliese 436 b şimdiye kadar optik olarak gözlenen sıcak Jüpiter’lerin çeyreği kadarlık bir kütleye sahiptir. Yukarıda da bahsedildiği gibi ilk olarak. 2007 yılında kendi yıldınızın ışığını perdelemesi ile optik olarak gözlenmiştir. Bu gözlemler ile hem kütlesi hem de çapı Neptün gezegeni ile neredeyse aynı olduğu tespit edilmiştir.

Gliese 436 b, yıldızının etrafında atacağı bir tur yaklaşık olarak 2 gün 15,5 saat sürdüğü hesaplanmıştır. Gezegenin çekirdeği ise demir ve kayadan oluşmaktadır. Yüzey sıcaklığı yaklaşık olarak 439 °C (712 K) olarak hesaplanmıştır. Yüzey sıcaklığından da anlaşabileceği üzere oldukça yüksek bir yüzey sıcaklığına sahiptir.

Ancak bu sıcaklığa rağmen gezegendeki su yüzeyde sıcak buz olarak katılaşıp kalmaktadır. Bunun nedeni ise gezegenin sahip olduğu büyük kütle çekim kuvvetinden dolayıdır. Ek olarak gezegenin sahip olduğu kütleni yaklaşık olarak yüzde ellisi bu sıcak buz formundan mantodan meydana geldiği tahmin edilmektedir. Optik ölçümler ile belirlenen çapı ve kütlesi nedeni ile gezegenin atmosferinin helyum ve hidrojen gazından meydana geldiği düşünülmektedir.

Gliese 436B Gezegeni

Bu gezegenin keşfedilmesinin ardından NASA, araştırmalara başlamıştır ve 2013 de. GJ 436 b gezegeninin atmosferinde bulutlarının tespit edilmiş olabileceğini duyurmuştur. Bunun ile birlikte önceki paragraflarda adı geçen sıcak buz formunun gözlenmesinden sonra bilim adamları bu durumu şaşkınlıkla karşılamışlardır. Bu şaşkınlıkları USA Today tarafından 2019 yılında gözlemlenen yüzeydeki yanan buz formunun bilim insanlarını şaşkına uğrattığı bildirilmiştir.

Başa dön tuşu