Gezegenler / Yildizlar

HAT-P-7B Gezegeni

HAT-P-7B Gezegeni Hakkinda

Macar Teleskop ağı HATnet tarafından 5 Mart 2008 yılında keşfedilen gezegenlerden olan HAT-P-7B gezegeni oldukça ilginçtir. Yıldızı ŞAPKA-P-7 olarak belirlenmiştir.  Yıldızına oldukça yakın bir yörünge aralığına sahiptir. HAT-P 7B gezegeni Jüpiter gezegeni ile kıyaslandığında büyük olması ile dikkat çekmektedir. Gezegenin ortalama yarı çapı 1,64/0,11 olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte Jüpiter’e eşitlik kütlesi 1.806/0.036 şeklinde ölçülmüştür. Yüzey çekimine baktığımızda 17 metrede otuz altı saniye olarak gözlemlenmiştir. Yıldızına çok yakın mesafede dönüş yaptığından sıcaklığı değişkenlik göstermektedir. Buna göre HAT-P-7B gezegeni gündüz sıcaklığı 2.630 olurken gece ise 2.211 Kalvin olduğu düşünülmektedir. Elbette ki bu sıcaklık birimleri zaman zaman artış göstermektedir. Gezegenin albedo birimi oldukça düşük olduğundan karanlık gezegenler arasında ismini yazdırmıştır.

Dünyadan Büyük Gezegen

HAT-P 7B gezegeni oldukça büyük gezegenler arasındadır. Astronomik verilere göre bu gezegen dünyadan tam on altı kat daha büyüktür. Gaz devinden oluşum gösteren gezegen rüzgâr ve fırtınalarla doludur. Bu özelliği gezegeni çok daha ilginç kılmaktadır. Özellikle bir güneş dışı olan HAT-P-7B gezegeninde rüzgâr akımının tespit edilmesi keşif yıllarında oldukça ses getirmiştir. Hava şartları ve sıcaklık dikkate alındığında bu gezegende yaşamın olması imkansızdır. Keşif sırasında HAT-P 7B gezegeninin diğer gezegen sistemlerine göre ters yönde dönüş yaptığı gözlemlenmiştir. Yıldızına eğimi sadece 86 derecedir.  Yörüngesi etrafındaki dönüşünü 2.2047 gün 4.1 saatte tamamlamaktadır.

Gece Gündüz Bir Arada

Yıldızına inanılmaz bir yakınlıkta ilerleyen HAT-P-7B gezegeni gece ve gündüzü aynı anda yaşıyor. Çünkü gezegenin bir yanı sürekli güneş gördüğünden diğer yanı hep karanlıkta kaldığından gece gündüz bir arada yaşanıyor. HAT-P-7B gezegeninin bir diğer ilginç yanı ise adeta bir mücevher bulutları ile örtülü olmasıdır. Gezegeni kaplayan bu eşsiz bulutlar gök bilimcilerin teorisine göre korindon olduğu yönündedir. Korindon madeni renkleri değiştiğinde safir ve yakut gibi çok değerli taşlara dönüşmektedir. Bu ilginç gezegenin etrafını saran bulutlar işte bu değerli mücevherlerle eş değer taşımaktadır. Bulutlar rüzgarlarla birlikte zaman zaman dağılsa da HAT-P-7B gezegeni değerli madenlere ev sahipliği yapabileceği ihtimalini yükseltmektedir. Gök bilimciler tarafından elde edilen fotoğraflara bakıldığında HAT-P-7B gezegeni bir safir gibi parlamaktadır.

Başa dön tuşu