Gezegenler / Yildizlar

Kepler 37b Gezegeni

Kepler 37b Gezegeni Hakkinda

Kepler-37b, Balık takımyıldızında bulunan bir öte gezegendir. 2013 yılında keşfedilen bu gezegen, bir ana kol yıldızının yörüngesinde dönen şimdiye kadar keşfedilen en minik boyutlu gezegendir. Güneş sistemimizden yaklaşık 215,3 ışık yılı uzaklıkta bulunan Kepler 37b gezegeni küçük bir gezegendir.  Kepler-37b’nin yörünge yarıçapı 0,1 AU ve yörünge periyodu 13 gündür. Gezegenin yarıçapı Merkür’ünkinden küçük ve Ay’ınkinden biraz daha büyüktür. Yüzey sıcaklığının 700 K civarında olduğu hesaplandığından Dünya’da su veya atmosfer olmadığına inanılmaktadır.

Kepler-37 Gezegenleri
Kepler 37B Gezegeni

Kepler 37B Gezegeni Hakkında Kısa Bilgi

Kepler-37b adlı gezegen, güneş sistemimizde Dünya’dan yaklaşık 215 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Kepler-37b’ye ek olarak, yıldız sisteminde daha iri olan iki gezegen var. Bu gezegenler;  Kepler-37c ve Kepler-37d.

 Kepler-37b, yıldızının etrafındaki yörüngesini 13 günde tamamlamaktadır. Kendi yıldızına çok yakın olan bu gezegenin yüzey sıcaklığı yaklaşık 27 derecedir. Elbette Kepler-37b, yaşamın var olması için gerekli koşulları sağlamıyor. Kepler-37b, NASA’nın Kepler uzay aracı sayesinde yıldızının önünden geçerken bıraktığı yoldan tespit edildi. Tespit edilme senesi ise 2013tür.  Gezegenlerin yıldızlarının önünden geçerken bıraktıkları yörüngeler, Kepler-37 sistemindeki öteki gezegenlerin de bulunmasını mümkün kılıyor. Gezegen yıldızın önünden geçerken Kepler şekilde yakalandı. “Kepler-37-b’nin güneşin önünden geçmesini engelleyecek fazla bir şey yoktur buradaki ilgi çekici ayrıntı, güneşin önünde bulunan parlaklığın yalnızca milyonda 22 parça azalmasıdır,” diyor Thomas Barclay. NASA Ames Research Merkezi Kepler uzay aracı, fotometrik analiz veya “ışık eğrileri” kullanarak gezegenleri aramaktadır diyor. Uzay aracı, her 30 dakikada bir 150.000’den fazla gezegenden gelen ışığı inceliyor. Gezegenler, yıldızlarının önünden geçerken sebep oldukları “karartı” ile tespit edilebilir.

Gökbilimciler, Kepler-37 sistemindeki üç gezegenden hiçbirinin yaşamı desteklemediğini söyledi. Kepler-37b, 37c ve 37d, Güneş’ten bir astronomik birimden (AU) daha azdır. Bu mesafe, yaklaşık 150 milyon km olan Güneş ile Dünyamız arasındaki uzaklığı temsil eder.

Gökbilimciler, Kepler-37b’nin var olduğunu kanıtlamak amacıyla titiz analizleri tekrarladıklarını söyledi. Gökbilimciler Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezinde Blender adlı bir alet kullanarak Kepler-37b’nin parlaklığının keşfine katkıda bulunmuş olabilecek tüm olası faktörleri test ettiler. Sonuçlar araştırmacıları %99 oranında tatmin ediyor. Araştırmacılar, Kepler-37‘nin yıldızı hakkında daha çok bilgi edinmek için astronomiyi kullandılar ve yıldızın akustik salınımlarını incelediler. Analiz, gezegenin boyutuyla ilgili belirsizliği %30’dan %3’e düşürdü.

Başa dön tuşu