Gezegenler / Yildizlar

KELT-9b Gezegeni

Evrenin en sıcak gaz devi, KELT-9b Gezegeni

KELT-9b gezegeni Astronomlar tarafından 2017 yılında keşfedilmiştir. Bu gezegen evrenin en sıcak gaz devi olarak adlandırılmaktadır. Güneşe doğru bakan yüzünde, 4000 kelvin dereceyi (3727 santigrat) aşkın yüzey sıcaklığıyla yıldızına çok yakın şekilde döner. Yıldızına çok yakın döndüğü için  de atmosferi hızla şekilde buharlaşmaktadır.

KELT 9b  Jüpiter’den 2,88 kat daha ağır olmasına rağmen, tam olarak 1,8 kat daha büyük bir gezegendir. Çok ağır olmasından ötürü, kendi üzerine doğru çökerek sıkışması gerektiği halde bu kadar büyük olmasının sebebi, aşırı sıcaktan genleşiyor olmasıdır.

Ayrıca Güneş’e sadece 5 milyon km uzakta döndüğü için aynı gelgit kilidini yemiş olması da muhtemel. Yani büyük olasılıkla gezegene hep aynı yüzünü gösterdiği düşünülmekte. Bu da Güneş’e bakan yüzünün 3727 santigrattan daha da sıcak olması anlamına gelmektedir. Yine de sıcaklığın dağılımı açısından KELT-9b’nin gaz devi olduğu unutulmamalıdır.

Dünya’dan yaklaşık 620 ışık yılı kadar uzakta olan KELT-9b gezegenler kataloğunda süper sıcak Jüpiter sınıfında bulunur. Ayrıca Güneş’ten 2 kat daha ağır olan A tipi bir yıldızın çevresinde döner. Yoğun biçimde ki radyasyon alanının içinde yer almasından dolayı, yaşam için elverişli değildir.

Titanyumu bile eritecek kadar yüksek sıcaklığa sahiptir. Zehirli havası ile  erimiş demir yağmurları da eklenince KELT- 9b’nin, ölü doğan yıldızlar sınıfındaki kahverengi cücelerden bile daha ölümcül olduğu görülmektedir.

KELT-9b Atmosferinde Su Var Mı?

KELT-9b gezegeni, büyük ihtimalle güneşe uzakta oluştu. Yani, tıpkı Jüpiter’in bebeklik döneminde yaptığı gibi Güneş’e doğru göç etti. Bu bağlama; KELT 9b gezegeni de güneşten uzakta oluştuysa, eski soğuk yörüngesinde yer alan su moleküllerinin büyük bölümünü üstüne çekmiş olmalı. Aslında kaç milyon yıldır yıldızına bu kadar yakın döndüğü bilinmemekte.

Ancak KELT-9b sadece 300 milyon yaşında olan genç bir A sınıfı beyaz devin etrafında dönmektedir. Dolayısıyla da, oluşumundan bu yana kadar içerdiği suyun önemli ölçüdeki kısmını atmosferinde koruduğu düşünülmektedir.

KELT-9b Ne Kadar Hızlı Buharlaşıyor?

KELT-9b gezegeni buharlaşma nedeni ile saniyede 10 milyon ton kadar atmosfer kaybetmektedir. Bu sebeple KELT 9b’nin sıcak yüzünde su, metan ve aynı zamanda karbondioksit molekülü bulunmamakta. Fakat bu moleküller yüksek olasılıkla karanlık yüzde varlığını korumaya devam etmektedir.

Ancak yine de KELT-9b gezegeninin birkaç yüz milyon yılda  buharlaşma durumu ihtimaller arasında. Bunun nedeni ise; normal boyunun 3 katına kadar genleşerek şişmiş bir gezegen olması ve hızla buharlaşan seyrek bir atmosfere sahip olmasıdır.

Başa dön tuşu