Gezegenler / Yildizlar

Merkür Gezegeni

Güneş Sistemimizdeki en Küçük Gezegen – Merkür Gezegeni

Merkür Gezegeni, Gezegenler içinde en küçük ve Güneş’e en yakın olan, 50 km’ lik bir hıza sahiptir. Bu özelliği ile en hızlı gezegen olarak bilinmektedir. Böylece 1 yıl 88 güne eşit olmaktadır. Gri ve kahverengiden oluşan kalın bir yapısı bulunmaktadır.

Dış tabakası çok kalın olmasına rağmen iç atmosferi, oldukça incedir. Aynı zamanda karasal bir gezegen olarak da bilinen Merkür, uydusu olmayan 2 gezegenden biridir. Bünyesinde barındırdığı kaya ve ağır metaller nedeniyle en yoğun ikinci gezegendir.

En yüksek yüzey sıcaklığına sahip olmakla bilinir. Ancak Güneş’e yakın olması dahi onu en sıcak gezegen yapmaya yeterli değildir. Bunun sebebi olarak ince atmosfer yapısı gösterilmektedir. Krater, uçurum ve ova, oluşumunda yer alan 3 önemli unsurdur.

Akşam ve sabah çok yönlü bir şekilde görüntülenebilmektedir. Merkür, çıplak gözle görülen gezegenler arasında yer almaktadır. Merkür ilk kez gözlemleyen kişi, Galileo Galilei’dir. Bu gözlemini 1631 yılında yapmıştır. Günümüze kadar az sayıda uzay aracı gönderilebilmiştir. Bunun nedeni, Merkür’ün Güneş’e çok yakın olmasıdır. Merkür’e ilk gönderilen uzay aracı, Marinen 10′ dur.

Bu araç tarafından gönderilen fotoğraflar sayesinde, yüzey yapısının hemen hemen yarısı hakkında bilgi sahibi olunmuştur. 2003 yılında NASA tarafından fırlatılan Messenger isimli uzay aracı ise Merkür’ün daha önceden görüntülenememiş olan güney kutup bölgesini fotoğraflamıştır. 

Merkür Gezegeni Hakkinda
Merkür Gezegeni 2

Merkür Gezegeni Hakkinda

Merkur, teknoloji, iletişim ve düşünceyi temsil etmektedir. Merkür gezegeninde, oksijen olmaması ve aşırı sıcak ya da soğuk iklim şartları nedeniyle yaşam sürmek mümkün değildir. Eksantrik bir yörüngesi bulunmaktadır. Sıvı bir çekirdek yapısı mevcuttur.Gece ile gündüz arasındaki en yüksek oluşan sıcaklık farkı, Merkür’de gözlenmiştir.

İki kutuplu manyetik alana sahip bulunmaktadır. Adını hızlı olma özelliğinden dolayı Yunan tanrısından almıştır. Çapı 4880 km olan Merkür gezegeni, Ay’dan büyüktür. Merkür‘ün yerçekimi, Dünya’da bulunan yerçekiminin %38’ine denk gelmektedir. Ayrıca Dünya’nın %5.4’ü kadar bir hacme sahiptir. 

Merkür, tıpkı Dünya gezegeninde olduğu gibi tektonik ve aktif bir yapıya sahiptir. Gezegenler içinde tam olarak gözlemlenebilen tek gezegen Merkür’dür. Görsel açıdan Dünya’nın uydusu Ay’a bir hayli benzemektedir. Boyut olarak ise içinde yaşanılan Dünya’nın yalnızca 3’te 1’ine tekabül etmektedir. 

Merkür Gezegeni Özellikleri

En son 14 mart tarihinde Pi günü kutlamasının yapıldığını biliyoruz. Merkür’ün yüzeyinden bakıldığında, güneşe Dünya’dan bakıldığından görünüm olarak 3 kat daha büyük görünmektedir. Hatta güneş ışığı 7 kat fazla parlaklık derecesini yansıtmaktadır. Özellikle Güneş’e olan yakınlığı göz önüne alındığında, yine de Güneş sistemindeki en sıcak gezegen değildir. En sıcak gezegen olarak yoğun atmosferi sebebiyle Venüs gezegeni gösterilmektedir.

Merkür’ün özellikleri şunlardır:

  • Güneş sistemindeki en ufak gezegen unvanına sahiptir.
  • 58 milyon kilometreyle Güneş’e en çok yakın olan gezegen olarak bilinmektedir.
  • Merkür’ün bir günü 59 dünya gününe eşittir.
  • Merkür’de gece ve gündüz döngüsünün 175,97 Dünya gününe eşit olduğu NASA kayıtlarında belirtilmektedir.
  • Merkür gezegeni 88 Dünya gününe denk gelen, Güneşin etrafındaki tam turu Merkür gezegeni için, 1 yıl değerine denk gelmektedir
  • Merkür, karasal gezegen olarak bilinmektedir. Özellikle Dünya’nın uydusu Ay gibi katı zemine sahiptir.
  • Hatta bilinmesi gereken en önemli şey Merkür Gezegen’inin uydusu yoktur.
  • Yapılan tüm araştırmalarda Merkür’de hayat izine rastlanmamıştır. Gündüz sıcaklığı 430 santigrat ( 800 fahrenheit) civarına ulaşmaktadır. Bu nedenle bu gezegende hayatta kalmak bilim adamları tarafından, mümkün olmadığı söylenmektedir.
  • Merkür ve Venüs gezegeni uydusu olmayan gezegenler olarak bilinmektedir. Özellikle gece olduğunda gezegeni aydınlatan hiçbir ışık bulunmamaktadır.
  • Dünyamızla kıyaslandığında, en yoğun gezegen olarak bilinir. Çünkü ağır metaller, kayalardan oluşan bileşenlerinden kaynaklanmaktadır.
  • Yüzeyinde kraterler, ovalar hatta uçurumlar bulunmaktadır.
  • Merkür hakkında bilinen tüm gerçekler 2015 yılında NASA’nın Messenger aracının Merkür gezegenine inmesiyle elde edilmiştir.

Merkür Gezegeni İlginç Bilgiler

Merkür’ün yumurta şeklinde bulunan yörüngesi sebebiyle, sabah Güneşi önce yükseliyor sonra batıyor ardından tekrar yükseliyor. Hatta aynı olay gün batımında ters yönden tekrar gerçekleşmektedir.

Özellikle Merkür’ün bilim kurgu filmlerine, kitaplarına ilham kaynağı olduğu bilinmektedir. Isaac Asimov, Ray Bradbury ve Arthur C.Clarke bilim kurgularının ilham kaynağı Merkür gezegenidir. Çünkü hikaye anlatımları için ideal gezegen olarak tasvir edilmektedir.

Merkür volkanik patlamalar sonucunda oluşan bir gezegendir. Gezegende lav alanlarının varlıkları devam ediyor. Hatta yüzeyinde volkanik faaliyetlerden oluştuğu düşünülen hareketliliğin izlerini taşımaktadır.

Dünyamızda olduğu gibi tektonik hareketleri bakımından aktif gezegen statüsü taşımaktadır. Merkür’ün çekirdeği soğuma gösterirse, yüzeyinde Dünya’da olduğu gibi uçurumlar oluşur. Bu nedenle Merkür var olmasından bu yana 1.5 kilometreye yakın çapını kaybettiği düşünülmektedir. Genellikle soğuyan çekirdeğin, katılaşmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Bilim adamları tüm gezegenler üzerinde araştırma yapsa da, sadece Merkür’ü tam anlamıyla detaylı olarak inceleyebilme fırsatı bulmuştur. Merkür üzerinde mevsimler oluşmuyor, hatta yer yüzünden elde edilen bilgilere göre yer çekiminin yüzde 38 kısmına sahip bir atmosferi bulunuyor.

Başa dön tuşu