Gezegenler / Yildizlar

Kepler-10c Gezegeni

Kepler-10c Gezegeni  Hakkında

Nasa tarafından 23 Mayıs 2011 tarihinde Kepler teleskobu ile keşfedildiğinden KEPLER-10c adını alan güneş sistemi  içinde olmadığından Mega Dünya adlı yeni bir sisteme dahil edilen dünyadan 564 ışık yılı uzaklıkta 14,972 km yarıçapa sahip gezegendir.  

Dünyadan 17 kat daha ağır olan Kepler-10C ,  Draco takım yıldızında güneş benzeri bir yıldızın etrafında 45 günde döner. Devasa kayalıklara sahip olduğundan Godzilla Dünya lakabı takılmıştır.

Bilim adamları Kepler-10C boyutundaki gezegenlerin gaz halinde olabileceğini büyüdükçe hidrojen toplayarak Jüpiter ‘e benzeyebileceklerini düşünüyordu. Gezegenin kayalık olması bilim insanlarını oldukça şaşırtmıştı. Çünkü bu gezegen üzerinde yaşam da barındırıyor olabilirdi.

Kepler-10c ‘de Yaşam Var mı ?

Kepler-10c Gezegenin kayalık bir yapıya sahip olması yaşam olması ihtimalini güçlendirmektedir.  Ancak kayalık yapıya sahip olmak gezegenlerde yaşamın oluşması için tek başına yeterli bir sebep değildir. Bilim adamları Kepler -10C’nin bir atmosfere sahip olabileceğini de ayrıca belirtiyor . Ancak bir atmosferi var mı yok mu bu konuda henüz yeterli veriye sahip değiller. Ayrıca yapılan bir araştırmayla bu gezegenin kütlesinin %5 -20 arasının buzullardan oluştuğunu düşünümekteler. Dünya da ise bu oran sadece %0.02 olarak belirlenmiş.

Yaşamın oluşabilmesi için önemli etkenlerden biride su. Buzulların varlığı geçmişte veya günümüzde Dünya’da olduğu şekliyle suyun bulunması ihtimalini arttırmaktadır.  Yine gezegen yapısının buzullardan ve dev kayalıklardan oluşması yaşam ihtimalini arttırsa da Kepler -10C de yaşam olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir.

Kepler-10c ‘nin Bir Uydusu Var mı ?

Yapılan görüntü analizleri sonucunda Kepler -10C etrafında dönen birkaç gezegen daha keşfedilmiştir.  Nasa’nın yaptığı analizler  bu gezegenlerin yapısının tamamen lavlardan oluştuğu  sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu gezegene de Kepler-10B adı verilmiştir. Kepler -10B yörünge hızı 20 saat olarak belirlenmiş, Kepler -10C nin uydusu olarak kabul edilmiştir.

Mega Dünya Kepler-10C Gezegeni
Mega Dünya Kepler-10C Gezegeni

Kepler-10c’nin Diğer Gezegenlerden Farkı Ne ?

Kepler-10c Gezegeni katı bir çekirdek yapısına sahip olması bu boyuttaki bir gezegenin oluşumu ile ilgili kuramların sorgulanmasına neden olmuştur. Ancak görünen o ki Kepler -10C bu konuda yalnız değil.

Kepler-10C bir mega dünya olması nedeniyle üzerinde yaşam barındırma olasılığı oldukça yüksek gezegenlerden biri. Sistem yaklaşık 11 Milyar yıl yaşında ve Big Bang (Büyük Patlama) den sonra 3 milyar  yıl gibi kısa bir süre sonra oluştuğu düşünülüyor.

Bilim adamlarına göre Kepler-10C’nin keşfi ile  kayalık gezegenlerin tahmin edilenden çok daha önce oluşmuş olabileceği netlik kazanmış oluyor.  Eğer üzerinde barınılabilecek bir kaya varsa üzerinde yaşam da sağlanabilir. Bilim adamları Dünya’dan sonra en iyi yaşam koşullarına sahip gezegenin Kepler-10C olabileceğini  belirtiyorlar. Belki bir gün tüm dünya Kepler -10C ye taşınır.

Başa dön tuşu