Gezegenler / Yildizlar

Süper Satürn J1407b Gezegeni

Süper Satürn J1407b Gezegeni Hakkinda

Güneş sisteminin dışında bulunan bir öte gezegen, Satürn’ün tahtını sarsmaya yönelik en güçlü adaydır. 2015 yılında keşfedilen J1407b gezegeni Satürn’e kıyasla 200 kat daha büyük göz alıcı halkalara sahiptir. Gezegenin isimlendirme çalışmaları henüz devam etse de şimdilik Devasa Satürn ya da Süper Satürn J1407b olarak adlandırılmaktadır. Öte gezegen olarak tanımlanan J1407b, Güneş Sistemi dışında yer aldığı için yıldız ya da gezegen olup olmadığı konusunda çelişkili tartışmalar mevcuttur.

Süper Satürn’ün Özellikleri

Süper Satürn J1407b öte gezegeni, fiziksel özellikleri olarak oldukça hayranlık uyandırıcıdır. Gezegen çapı olarak ise yaklaşık 89 milyon km seviyesindedir ve tam 37 tane toz ve kumdan oluşan halkaya sahiptir. Süper Satürn J1407b gezegeni yer aldığımız sistemden tam olarak 417 ışık yılı uzaklıkta yer almaktadır. Gezegenin bulunduğu konum ile uzaklığı ele alındığında ise ortaya devasa bir Satürn’ün varlığından bahsetmek mümkündür. Süper Satürn ile ilgili oluşturulan simülasyonlar ele alındığında ise gezegenin eşsizliği hakkında bazı ipuçları sunmaktadır. Buna göre eğer öte J1407b sistemimizde yer alsaydı, dünyadan görünüşü Dolunay’dan kat kat büyük görünürdü.

Devasa Satürn ve Halkaları

Evren ve uzay hakkında henüz keşfedilmemiş sınırsız bilgi ve varlık huzmesi olduğu kaçınılmaz bir gerçektir. Her yeni keşifte ise insanlığın bir kere daha hayranlığının canlanmasına neden olan bulgular kendini göstermektedir. Keşfedilmeyi bekleyen varlıkların ne olduğu bilinmez. Devasa Satürn gezegeninin insanları hayran bırakmayı başardığını söylemek mümkündür. Hem fiziksel özellikleri hem de halkaları, öte gezegen hakkında daha fazla araştırma yapılmasına yönelik istek uyandırmaktadır. Satürn, halkaları ile kurgu hikayelerden bilimsel keşiflere konu olan eşsiz bir gezegendir. Satürn’ü diğer gezegenlerden ayıran halkaları olmakla beraber Süper Satürn halkaları ise dünyadan gözlemlenemez uzaklıktadır.

Dünyadan gözlemlenemez bir uzaklıkta olan gezegenin keşfi ise oldukça hayranlık uyandırıcı. Öte gezegen, Leiden Rasathanesi ile Rochester Üniversitesi ortak çalışmaları neticesinde keşfedilmiştir. J1407b’nin bulunduğu sistemin yıldızlarındaki hareketlerin, gezegenin ışığındaki yansımaları sayesinde fark edilmiştir. Süper Satürn halkalarındaki ışıkların artış ve azalışı, gezegen hakkında modelleme yapılmasına olanak tanımıştır. Bu modelleme sayesinde ise öte gezegen hakkında simülasyonlar geliştirilebilmektedir.

Başa dön tuşu