Gezegenler / Yildizlar

Kepler 59b Gezegeni

Kepler 59b Gezegeni Hakkinda

Kepler 59-b gezegeni lyra takımyıldızına mensup bir dış gezegendir.  Bu gezegen Kepler 59 yıldızının etrafında turlar atmaktadır. Gezegen 2012 senesinde kepler teleskobunun sayesinde keşfedilmiştir.  Bir yörünge tamamlama süresi 11,9 gündür. Bu gezegenin yarıçapı dünyanın 1.1 büyüklüğündedir.  Gezegeni keşfeden bilim insanın ismi Jason H. Steffen ‘dir. Algılama yöntemi transit yöntemi ile olmuştur.

Kepler 59b gezegeni astronotlar için bulunan binlerce küçük gezegenden birisir. Gök mekaniğinde, Kepler’in yörüngesi, yörüngedeki bir cismin hareketini üç boyutlu olan uzayda çift boyutlu yörünge düzeneği oluşturan bir elips şekli, parabol veya hiperbol olarak tanımlar. Kepler’in yörüngesi, yalnızca 2 nesnenin yerçekimi noktasını hesaba katar, atmosferik sürüklenme, güneş radyasyonu basıncı, dairesel olmayan nesne merkezleri ve diğer birkaç nesnenin diğer nesnelerle olan yerçekimi ilişkisi nedeni ile bunu göz ardı eder.

Kepler

KepIer teleskobu kepler ismiyle birden çok gezegene isim babalığı yapmaktadır. Kepler 59b gezegeni de bu gezegenlerden biridir. Keppler 59b gezegeni taş ve kızıl kum karışımı bir yapıya sahiptir. Bu yapısı zamanla evirilecektir. Güneşe uzaklığı ideal değildir. Yaşam olasılığı düşük bir gezegen olarak bilinir. Keplerin bulduğu çoğu gezegen aslında yaşam belirtisi verir. Ama bu gezegende böyle bir şey mümkün olmayabilir.

Dünyadan yaklaşık 35 ışık yılı uzaklıkta bulunmaktadır. Güneş sistemine benzeyen içerisinde 8 adet farklı gezegen bulunan güneş kepler bazı bilim insanlarının aklında soru işaretleri oluşturmuştur.  Ayrıca az da olsa yerçekimi bulunur. Bu gibi gezegenlerin iç yapıları büyük ihtimalle dünya gezegenine benzemektedir.

Gezegenin, Dünya’dan 35 milyon ışıkyılı uzaklıkta, kepler yıldızının yörüngesinde olduğundan kepler yıldızı olarak adlandırıldığı düşünülüyor. Güneş sistemi dışında keşif edilen en minik gezegen, Kepler uzay teleskobu tarafından keşfedilen hala KepIer-37-b’dir. NASA, geçen Ekim ayında, yakıtı azalan Kepler’in dokuz yıllık derin uzay araştırmasının ardından bilim koşusunu sonlandırdığını duyurdu. Uydu TESS, NASA tarafından 18 Eylül 2018’de SpaceX tarafından üretilen bir Falcon 9 roketiyle fırlatıldı. Uydu, iki yıllık keşif operasyonu sırasında güneş sistemi dışındaki yakındaki yıldız sistemlerinde dış gezegenlerin kanıtlarını arıyor. Bilimin daha çok fazla bilgiye ihtiyacı var.

Kepler sözde geçiş konumlarındaki yabancı gezegenlerini tespit eder. “Geçiş”, bir uzaylı gezegenin yörüngedeki bir yıldızının önünden geçmesini tanımlar. Bilim insanları bu noktada kameraya yansıyan yıldızın parlaklığını gözlemleyerek, emisyonu tartarak bahsedilen bazı gezegenlerin yoğunluğunu ve atmosferik bileşimini belirleyebiliyor, ışığı yayıyor ve emebiliyor.

Başa dön tuşu