Uzay

Phobos’daki Çukurlar

Phobos’daki çukurlar Mars’ın Yerçekiminden Kaynaklanabilir

Güneş Sistemi’nin en iç kısmında yer alan Phobos, Mars’ın en büyük uydusudur. Phobos’un yüzeyi toz ve regolith ile kaplıdır ve birçok krater ve çukur vardır. Bu çukurların, Phobos’un şimdiye kadar gördüğü en büyük etkinin kalıntıları olduğu düşünülüyor. çukurların bir asteroit çarpmasından kaynaklandığı düşünülüyordu ancak yeni bir araştırma, çukurların Mars’ın yoğun yerçekimi nedeniyle oluşmuş olabileceğini öne sürüyor.

Çukurlar ne kadar büyük ?

Çukurlar yaklaşık 100 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğindedir. Paralel ve simetriktirler. Bir odak noktasından yayılırlar. Bu, Güneş Sistemindeki diğer çukurlardan farklıdır. En iyi teori, suyun Phobos’un iç kısmından sızdığını öne sürüyor. Diğer teoriler, ince yüzey tozunun Ay’ın ısı kaybetmesine neden olduğunu söylüyor. Bu, yüzeyden oksijeni çıkarmak için yardımcı olabilir.

Phobos, her gün yaklaşık dört saat on beş dakikalık bir oranda Mars’ın etrafında yörüngededir. Bu, gezegenin ortalama yörüngesinden çok daha hızlıdır. Sonuç olarak, Phobos zamanla Mars’a daha da yaklaşıyor. 50 milyon yıl sonra, Mars’ın gelgit kuvvetleri tarafından parçalanacak. Bu olursa, ayın enkazının bir kısmı Mars’a düşecek. Bu aynı zamanda Mars çevresinde bir gezegen halkası oluşmasına neden olabilir. Halka milyonlarca yıl dayanabilir.

Phobos Hakkinda

Phobos’un yerçekimi, Dünya’nın yerçekiminin gücünün yalnızca 1/1000’i kadardır. Bu, büyüklüğündeki katı bir uyduyu kırmak için çok zayıf olduğu anlamına gelir. Bu ayrıca Phobos’un kendi yerçekimi altında yuvarlak olamayacak kadar küçük bir kütleye sahip olacağı anlamına gelir. Phobos’un yüzeyindeki çukurlar da Phobos’un başarısız olduğunun kanıtıdır.

Phobos’un gelgit kuvvetlerine maruz kaldığına dair kanıtlar da var. Son yıllarda Mars’a daha yakın hale geldi ve önümüzdeki bir milyon yıl boyunca da bunu yapmaya devam edecek. Yörüngesi, Roche Limitine ulaşana kadar alçalır. Roche Limiti, Mars ve Phobos’un gelgit kuvvetlerinin ayın tutamayacağı kadar fazla olduğu yerdir. Sonunda Phobos’u parçalayacak ve Mars’a çarpmasına neden olacaktır. Bu nedenle Phobos’un önümüzdeki 30 ila 50 milyon yıl içinde Mars’a çarpması için yüzde 50 şans veriliyor.

Phobos, Mars’ın en içteki doğal uydusudur. Karbon açısından zengin kayalardan yapılmıştır ve atmosferi yoktur. Yoğunluğu katı bir kaya olamayacak kadar düşük olduğundan, yakalanmış bir asteroit olduğu düşünülüyor. Phobos ayrıca buz içerebileceğini düşündüren önemli bir gözenekliliğe sahiptir.

Bazı gökbilimciler, Phobos’un uzaylılar tarafından yaratıldığına inanıyor. Diğerleri bunun meteor bombardımanı tarafından yaratıldığını düşünüyor. Phobos’un kökeni ne olursa olsun, önümüzdeki 50 milyon yıl içinde Mars’a çarpması çok muhtemel. O zaman yok edilecek ve Mars’ın etrafında bir gezegen halkası oluşacak.

Kaynak: Phobos’daki Çukurlar – UzayGO

Resim: Phobos’daki Çukurlar – UzayGO

Arastirma: Phobos’daki Çukurlar – UzayGO

Başa dön tuşu