Uzay

Uluslararası Uzay Istasyonu ISS Nedir ?

Uluslararası Uzay Istasyonu ISS Hakkinda

Uluslararası Uzay İstasyonu ISS, İnsanoğlunun dünyada gerçekleştirdiği faaliyetler arttıkça uzaydaki yaşam ve olası canlı ihtimali her zaman merak konusu olmuştur.

Teknolojinin ilerlemesi ve gelişmiş ülkelerin uzay konusunda ortak bir paydada buluşmaları ile uzay tarihinde önemli çalışmalara imza atılmıştır.

Bu çalışmalar arasında devrim niteliği taşıyan Uluslararası Uzay Istasyonu ISS Projesi. Günümüzde uzay hakkında pek çok belirsizliğin ortadan kalkmasını . Ve uzay şartlarının deneyimlenebilmesini sağlayan en gelişmiş projedir.

Uluslararası Uzay İstasyonunun Amacı Nedir?

Uluslararası Uzay İstasyonu, alçak Dünya yörüngesinde konumlandırılmış bir uzay üssü ve hatta yapılan gözlemlerle yapay bir uydu niteliği taşımaktadır. Yerkabuğundan yaklaşık olarak 400 km yüksekliğe kurulan uzay üssü, yerkabuğu dışındaki en gelişmiş yaşam alanıdır.

Pek çok ülkenin uzay ve havacılık alanında çalışmalar ve incelemeler gerçekleştirdiği Uluslararası Uzay İstasyonu. Laboratuvar görevi üstlenmektedir. Saate 28.000 kilometre hıza sahip olan bu uzay üssü. Dünya yörüngesinde 92 dakikada bir tam tur atmaktadır.

Uluslar Arasi Uzay Istasyonu
Uluslar Arasi Uzay Istasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonunda Yapılan Çalışmalar

Amerika ve Rusya gibi ülkeler başta olmak üzere 1993 yılında hayata geçirilen Uluslararası Uzay İstasyonu Projesi. Insan bedeninin uzay şartlarına olan uyumluluğunun analizi gibi pek çok bilinmezliğe ışık tutmayı amaçlamaktadır. 2 Kasım 2000 yılında; Bill Shepard, Yuri Gidzenko ve Sergei Krikalev isimlerindeki astronot ekinin Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmesiyle de uzay tarihinde bir ilke imza atılmıştır.

Bu tarihin ardından üsse gönderilen ekipler 6-8 ay arasında burada yaşam göstererek, uzay hakkında analiz yapılmasını sağlayacak veriler toplamaktadır. 

Uluslararası Uzay İstasyonu ISS aynı zamanda yapay bir uydu niteliğine de sahip olduğundan. Yalnızca dünya dışı çalışmalar gerçekleştirilmemektedir. Yeryüzünde meydana gelen hava olaylarının gözlemlenmesinde de bu üssün önemi oldukça büyüktür.

Iss Uzay Istasyonu Nedir
Iss Uzay Istasyonu Nedir

Uluslararası Uzay İstasyonu içerisinde önemli çalışmaların gerçekleştirilmesindeki ilk adım ise 2001. Yılında üs yörüngesine bağlanan Destiny ismindeki laboratuvar modülüdür. Bu modül ardından 2008 yılında Avrupa Uzay Ajansı’na bağlı olan modül. Başta olmak üzere Japonya ve Kanada’da Uluslararası Uzay İstasyonu için modül fırlatması gerçekleştirmiştir.

Bu modüller sayesinde ülkeler üs içerisinde uzay ve havacılık alanında pek çok çalışma gerçekleştirmiştir. Günümüze kadar 227 kişinin ziyaret ettiği Uluslararası Uzay İstasyonu. Içerisinde gerçekleştirilen çalışmalar ise başlıca şu şekildedir:

  • İlaç sektörü
  • Hastalıkların kalıcı tedavisi için aminoasit incelemesi
  • Nötron yıldızlarının gözlemlenmesi
  • Yaşamın devamlılığı için uzay madenciliği
Başa dön tuşu