Gezegenler / Yildizlar

Cüce Gezegen Sedna

Cüce Gezegen Sedna Hakkında

Güneş Sistemi, eski zamanlardan bu yana insanoğlu tarafından onlarca araştırmaya tabii tutulmuştur. Öyle ki günümüzde hala Güneş Sistemi’nde bilinmezliğini koruyan pek çok durum vardır. Örneğin, Plüton Gezegeni’nin büyüklüğü gereği Güneş Sistemi’nden çıkartılması yakın geçmişte yaşanan bir olaydır.

Bununla birlikte evrende geçen her bir astronomik birim bazı olayların değişmesine neden olabilir. Yeni bir gök cismi keşfedilebileceği gibi mevcut gezegenlerde değişimler de yaşanabilir. Bilim dünyasında son yıllarda oldukça popüler bir konu olan Sedna gök cismi, gökbiliminde aktif olarak araştırılmaya devam edilmektedir.  

Cüce Gezegen Sedna Hakkinda
Cüce Gezegen Sedna

Sedna’nın Keşfi

Sedna, 14 Kasım 2003 tarihinde; Michael E. Brown, Chad Trujillo ve David Rabinowitz tarafından keşfedilen bir gök cismidir. Güneş’in etrafında dönen bu gök cismi, bir tam turunu 12.000 yılda tamamlamaktadır. Muhtemel olarak bir cüce gezegen olan Sedna, hala bilim dünyasında cüce gezegen olarak kabul edilmemektedir. Konum olarak Neptün’ün uzağında bulunan Sedna gök cismi, kaşifleri tarafından 10. Gezegen olması önerildi. Ancak Sedna evrende şu anlık yalnızca bir gök cismi olarak anılmaktadır.

Bilimsel adı 90377 Sedna olan bu gök cisminin ismi ise Eskimo mitolojisinde “Okyanus Tanrıçası” olan Sedna’dan gelmektedir. Neptün ötesi cisimler kuşağında bulunan Cüce Gezegen Sedna, 2005 yılında sahip olduğu kütlesi nedeni ile Güneş Sistemi’nde 10. Gezegen olma şansını kaybetmiştir. Ancak gök biliminde Sedna, Güneş Sistemi’nin en uzak gök cisimlerinden biri olarak kabul edilir. Sahip olduğu özellikler araştırılmaya devam edilmektedir.

Cüce Gezegen Sedna Nerde
cüce gezegen Sedna’nın Özellikleri

Sedna’nın Özellikleri Nelerdir?

Keşfi ile birlikte bilim dünyasında büyük yankı uyandıran Sedna gök cismi, sahip olduğu özelliklerle de oldukça merak edilir. Sedna gök cisminin dış yüzeyi karbon ve buzullardan oluşmaktadır. Aynı zamanda Güneş’e en uzak gök cisimlerinden biri olduğundan yüzeyinin -240 derece olduğu da düşünülmektedir.

Sedna gök cisminin yörüngesi ise; ince, uzun ve elips şekline sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda Güneş Sistemi’nden çıkarılan Plüton Gezegeni’nden de küçük olan Sedna gök cismi, yaklaşık olarak 1000 km’lik bir çapa sahiptir. Sedna gök cismi yapısı gereği cüce gezegen olmaya elverişlidir. Ancak bilim dünyası tarafından hakkında henüz net bir karar verilmiş değildir.  

Başa dön tuşu