Gezegenler / Yildizlar

Upsilon Andromeda B Gezegeni

Upsilon Andromeda B Gezegeni Hakkinda

Upsilon Andromeda, ikili bir yıldız sisteminden oluşmaktadır. Gökbilimciler tarafından uzun süredir incelenen bu yıldız sisteminde hala açıklığa kavuşturulmamış pek çok durum vardır. Güneş sistemine yakın olan Upsilon Andromeda, dünyadan yaklaşık olarak 44 ışık yılı uzaklıkta bulunur. Sahip olduğu ikili yıldız sistemi ise; F tipi yıldız ve kırmızı cüceden oluşur. Upsilon Andromeda B gezegeni ise F tipi yıldız sistemine ait bir gezegendir. 

Upsilon Andromeda B’nin Keşfi

Upsillon Andromeda B, 1996 yılında keşfedilen bir ötegezegendir. İlk keşfedilen ötegezegenlerden biri olmasına rağmen Upsilon Andromeda B  2016 yılından beri sıklıkla gözlemlenmektedir. Çünkü, gökbilimciler tarafından henüz kesin olarak çözümlenmemiş bir sırrı bulunur. Upsilon Andromeda b, sisteminde bulunduğu F tipi yıldızının yüzeyine oldukça yakın bir konumdadır. Bununla birlikte Upsilon Andromeda b gezegeninin bir yüzeyi her zaman yıldızına bakmaktadır. Bu durum tıpkı ay ile dünyanın konumlarına benzetilmektedir.

Upsilon Andromeda b gezegeninin yıldızına bakan kısmının oldukça sıcak olması beklenir. Ancak durum tam tersidir. Çünkü, Upsilon Andromeda b gezegeninin yıldızına bakan kısmı ortalama 2000 santigrat derece olduğu gibi yıldızını görmeyen kısmı ortalama 2700 santigrat derecedir. Bu durum için pek çok teori yürütülse de hala kesin olarak kanıtlanmış bir teorisi bulunmamaktadır.

Upsilon Andromeda B’nin Özellikleri

Upsilon Andromeda b 1996 yılında keşfedildiği zaman ilk olarak bir kahverengi cüce yıldız olarak düşünülmüştür. Ancak özellikle kütlesi bir yıldız için elverişli olmadığından ilerleyen yıllarda teknolojik araçların da gelişmesiyle bir ötegezegen olduğu anlaşılmıştır. Upsilon Andromeda b gezegeni, Güneşten yaklaşık olarak %25 kat büyük olan F tipi yıldızın etrafında döner. F tipi yıldızın etrafında ise keşfedilen toplam 3 gezegen dönmektedir. Upsilon Andromeda B gezegeninde bir yıl 4.6 gün sürmesinin nedeni ise güneşine çok yakın bir konumda olmasıdır.

Upsilon Andromeda b gezegeni kütlesel olarak Jüpiterden %25 kat daha büyük bir gaz devidir. Özellikle son yıllarda bu gezegende yapılan incelemeler artış gösterdiğinden yapısı, güneşiyle arasındaki ilişki ve gezegenin güneşine bakan yönündeki sıcaklık belirsizliği gibi konularda daha detaylı bilgi sahibi olunacaktır.   

Başa dön tuşu