Gezegenler / Yildizlar

Gliese 436b Gezegeni 

Gliese 436b Gezegeni Güneş Dışı Keşfedilen İlk Gezegen

Güneş sistemimizin dışında keşfedilen ilk gezegen olan Gliese 436b Jüpiterin çeyrek kütlesine sahiptir. Bu gezegen 2004 yılında bulundu.  Birbirine benzer milyonlarca gezegenden biri olan Gliese 436B gezegeni karakter olarak Neptün gezegenine benziyor.

Yörüngesinde gezindiği sistemin etrafındaki bir turunu 15.5 saatte almaktadır. Yer kabuğunun yüzey sıcaklığı ; 3318 Kelvin’dir. Fakat araştırmalar gösteriyor ki, bu yüksek yüzey sıcaklığına rağmen çok kalın bir buz tabakasına da ev sahipliği yapıyor. Gliese 436b atmosferinde yoğun olarak hala  Helyum gazı ve Hidrojen gazı bulunmaktadır.

Gliese 436b Gezegeninde Metan Gazı Şüphesi

Bu gezegenin karanlık yüzünde, metan gazı olabileceği düşünülüyor.  Gezegende dünyadaki ile kıyaslanamayacak kadar güçlü oranda yerçekimi var ve bu güç basınçla bir olup, su buharının yoğun bir buz tabakası oluşturmasına yol açmıştır.

İnsan derisi 100 santigrat derecede erir, bu yüzden gezegenin yüzeyine insanın koruması olarak inmesi mümkün değildir. Gezegenin çekirdeğinde yoğun miktarda demir elementi bulunuyor. Gezegende kütle çekimi çok şiddetli bir basınca neden oluyor. Hem yarısı buz ile kaplı hem de yüzeyi yanan bir ilginç gezegen olan. Gliese 436b Gezegeninde metan varlığı araştırılıyor. Metanın oluşması için gerekli atomlar bol bol var ve. CH4 oluşumu için gerekli ortam ve katalizörler doğal olarak bu gezegende yer alıyor.

Yıldız, 33 ışık yılı uzaklıkta ve güneşimizin çapının yaklaşık yarısı kadar olan mor bir yıldız sisteminde yer alıyor. Neptün büyüklüğündeki bu gezegen, yıldızın yörüngesinde sadece üç gün içinde yörüngesini tamamlar ve böylece yıldız ısısı, atmosferin genişlemesi ve gezegenin çekimsel çekiminden kaçması nedeni ile yüksektir.  Teorilere göre yıldız daha büyük olsaydı ve yörüngede dolanma hızı daha yüksek olsaydı gezegenin çevresini tamamen uzaya yayardı. Ve böylece gezegenin buharlaşan atmosferinin, bir kuyruklu yıldızla çok ilgili olan, gezegeni çevreleyen ve takip eden dev bir bulut oluşturmasını sağlayacaktı.

Otegezegen Gliese 436B
Gliese 436B Gezegeni  2

4 Milyar Yıl Önce Hidrojen Daha Yoğundu

Gliese 436b hakkında gök bilimcilerin bir başka teorisi. Gezegenin 4 milyar yıl önce atmosferinde şimdikinin yüzlerce katı kadar daha yoğun hidrojenin var olduğudur. Zaman içinde atmosferdeki hidrojenin uzaya yayıldığı ve atmosferdeki H yoğunluğunun azaldığı savunuluyor.

Başa dön tuşu