Gezegenler / Yildizlar

HAT P 1B Gezegeni

HAT P 1B Gezegeni Hakkinda

HAT-P-1 gezegeni, güneş sistemi dışında daha yeni keşfedilen ilginç ve gizemli bir gezegendir. Bu gizemli gezegen, yakın zamanda gezegen tanımlamasını yeniden gözden geçirmek durumunda kalan astronomların kafasını karıştırıyor. Dünyamıza yaklaşık olarak 450 ışık yılı uzaklığındadır. Bir takımyıldızının içinde yer alan HAT-P 1 gezegeni, inanılmaz bir boyuta sahiptir. Ancak böyle büyük olmasına karşın, oldukça düşük bir kütleye ve yoğunluğa sahiptir.


Astronomlar, yakın zamanda gezegen tanımlamasını yeniden gözden geçirerek Plüton’un unvanını HAT-P-1 gezegenin aldığını belirtiyorlar. Uzmanlar, henüz keşfedilen bu garip gezegenin detaylandırılması konusunda şaşkınlıklarını gizlememektedirler. HAT-P 1B gezegeni, LACERTA takımyıldızının içerisinde bulunur. Gezegen, uzay bilimi camiasında hala tüm sorulan cevaplanamamasıyla gizemini korumaya devam ediyor.


HAT P 1B Nasıl Keşfedildi


HAT P 1B gezegeni, HATNET projesi çalışmaları kapsamında keşfedilen gezegenlerden biridir. HATNET projesi, Macar Otomatik Teleskop Ağı ( HATNet ) projesi altı küçük tam otomatik “HAT” teleskopların oluşturduğu bir ağdır. Projenin bilimsel amacı, geçiş yöntemini kullanarak güneş dışı gezegenleri tespit etmek ve karakterize etmektir.

Bu ağ aynı zamanda parlak değişen yıldızları bulmak ve takip etmek için de kullanılır. Ağ, Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi tarafından yönetiliyor.
HAT kısaltması, Macar yapımı otomatik teleskop anlamına gelir. Macar Astronomi Derneği aracılığıyla tanışan küçük bir Macar bilim grubu geliştirmiştir. Proje 1999 yılında başlamış ve Mayıs 2001’den beri tam olarak faaliyete geçmiştir.

Hat P 1B
Hat P 1B Gezegeni


HAT P 1B Ne Kadar Büyük ?


HAT-P 1-B gezeğenin büyüklüğünü sayısal değerler yerine, karşılaştırmalı bir örnekle açıklamak daha akılda kalıcı olabilir. Güneş sistemi içindeki en büyük gezegen olan Jüpiter’den yaklaşık olarak bir buçuk kat daha büyüktür. Evet, dünyamızın da içinde bulunduğu güneş sistemine dâhil olan en büyük gezegen olarak bildiğimiz Jüpiter’den tam bir buçuk kat daha büyüktür. Ancak bu kadar büyük olmasına karşın, kütlesek olarak Jüpiter’in sadece yarısı kadar bir kütleye sahiptir.

Gezegenlerin yapısını hesaplamak için kullanılacak olan alışılmış matematiksel denklemler HAT-P-1 için uygulanamaz. Gezegenin nasıl ortaya çıktığı konusu, astronomlar arasında hala bir muamma olarak gizemini koruyor. Bu konuda elimizde çok net veriler yoktur.

Gezegeni gözlemleyen uzmanlardan olan Gaspar Bakos, astronomların şaşkınlıklarını, “ Eğer, HAT P-1 gezegenini içine alabilecek kadar büyük boyutlarda bir küvet olsaydı, bu gezegen suyun üstünde kalırdı.” Şeklinde ifade ediyor. Gaspar Bakos’un da ifade ettiği gibi, uzmanlar yoğunluğu büyüklüğüne oranla çok hafif bu gezegeni araştırmaya devam ediyorlar.

Başa dön tuşu