Gezegenler / Yildizlar

TOI-2257b Gezegeni

TOI-2257b Gezegeni Hakkinda

Güneş sistemimizin haricinde dünyayı araştırmak vesilesiyle, birbirinden farklı gezegenlere ulaşılmıştır. Açıklık getirecek olursak bir ötegezegen yıldızına ne kadar yakınsa, tespit edilmesi de bir o kadar kolay olur.

TOI-2257b Gezegeni Nasıl Keşfedildi?

Bern Üniversitesi CSH Uzay ve Yaşanabilirlik Merkezi’nden Dr. Nicole Schanche öncülüğündeki araştırmacılar neticesinde, yakınlarında bulunan bir kırmızı cücenin çevresinde dönen ve aşırı yörüngeye sahip olan bu ötegezegeni keşfettiklerini bildirdiler.
Bu minyatür yıldızlara bakılarak bulunan en son gezegen TOI-2257b gezegenidir. (TOI-2257, yıldızın adıdır ve “b” bir gezegeni temsil eder. )

Bu gezegen ilk olarak NASA’nın (TESS) Transiting Exoplanet. Survey Satellite uzay teleskobundan edinilen veriler sayesinde görülmüştür. Dünya’dan sadece 188 ışık yılı mesafede bulunan, yaklaşık olarak 5. 45 Dünya kütlesi ağırlığında olan ve Neptün gibi buz devleriyle pek çok ortak noktası olmasından kaynaklı şüphelenilen gezegen, geçiş yöntemi kullanılarak keşfedilmiştir.

Toi-2257B Gezegeni
Toi-2257B Gezegeni 2

TOI-2257b Gezegeninin Varlığı İyi mi, Kötü mü?

Nicole Schanche, “TOI-2257b gezegeninin eş merkezli ve dairesel bir yörüngeye sahip olmadığına tanık olduk” diye bir atıfta bulunmuştur. Buda gerçek yaşamda, şu ana dek görece ılık bir yıldızın yörüngesinde döndüğü kanıtlanılan en tuhaf gezegen olarak adından söz ettirmekte.

Nicole Schanche, ifadelerinde “Bu, yaşama elverişlilik potansiyeli açısından kötü bir haber” diye bahsediyor. Gezegenin ortalama sıcaklığı her ne kadar konforlu olsa da, gezegenin yörüngesi üzerinde, yıldızından yakın ya da uzak olduğu ana ve duruma (. Konuma) bağlı olarak -80°C ile yaklaşık 100°C arasında değişlik göstermektedir.

Bu şaşırtıcı yörüngeye olası gelen açıklamalardan biri ise, sistemde daha öncelerde devasa bir gezegenin gizlendiği ve aynı zamanda bu durumun TOI-2257b gezegeninin yörüngesini bozuyor olabileceğidir.

Ötegezegenler Hakkında Bilinmesi Gereken Ayrıntılar

Güneş sistemimizden çok uzakta yer alan ötegezegenler doğrudan doğruya teleskopla görülemeyebilirler; zira ışığı çok az yansıtırlar ve çok küçük bir yapıya sahiptirler. Yalnız araştırmacılar, benzeri gezegenleri tespit etmek amacıyla tasarlanan tek yönlü bir transit yöntemi kullanmaktadırlar.

Bu yöntemde ise, gezegenler bir yıldızın önünden geçtiği anda yıldızın parlaklığında yaşanan düşüşleri görebilmek maksadıyla teleskop kullanımını gerçekleştirmişlerdir.

Başa dön tuşu