Teleskoblar

James Webb Uzay Teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu Nedir ?

Hubble Teleskobu’nun ardılı olarak nitelendirilen James Webb Uzay Teleskobu sayılı günler sonra görevine başlayacak. Uzaya gönderilişi sürekli olarak ertelenen James Webb uzay Teleskobu için son güncelleme Aralık ayını işaret etmektedir. Yenilenmiş takvim çalışmasına göre James Webb, 25 Aralık’ta Avrupa Uzay Üssü’nden uzaya gönderilmesi planlanıyor. Hubble Teleskobu’nun inovatif teknik becerisine sahip olan James Webb uzay Teleskobu, Hubble’ın kaldığı yerden çalışmalara devam edecek.

James Webb ve Gözlem Becerisi

James Webb’in gözlem tekniği temelde Hubble ile aynı mantıkla çalışmaktadır. Teleskobun gövdesindeki ayna plakalar, ısınan cisimlerin kızılötesi dalga boylarını yakalar. Aynalar, kızılötesi dalga boyu ışınlarını sorunsuz bir şekilde yansıtması için altın ile kaplanmış durumdadır. Hubble’ın neredeyse üç katı büyüklükte bir çapta olan James Webb uzay Teleskobu, toplamda 18 yansıtıcı aynaya sahiptir. Bu aynalar taşınması ve hareket kabiliyeti için altıgen şekilli olarak üretilmiştir.

Hubble’ın zamanın derinliklerindeki cisimleri görüntüleme konusundaki engellerinin aşılması ile James Webb’in bu boşluğu doldurması bekleniyor. Bu sayede James Webb üretim teknolojisi ile 13,5 milyar yıl öncesinde oluşan cisimlerin varoluşunu görüntüleyebilecek. Elbette ki James Webb’in becerileri bunlarla sınırlı değil;

  • Görüntülemenin yanında galaksilerin oluşma ve gelişme aşamalarını da gözlemleyebilecek,
  • Güneş Sistemi’nde bulunan gezegenlerin fotoğraflarını çekebilecek,
  • Karanlık maddelerin iç katmanlarını analiz edebilecek,
  • Gezegenlerdeki oksijen miktarlarını tespit edebilecek,
  • Ötegezegenlerdeki yaşam kanıtlarını arayacak.

James Webb Teleskobu Nedir
James Webb Uzay Teleskobu 3

James Webb Nerede Konumlanacak?

Kızılötesi dalga boyu niteliğinde gözlem yapması için geliştirilen James Webb, daha elzem görevleri de gerçekleştirecek. İleri bir teknoloji ile geliştirilen James Webb Teleskobu, uzak cisimlerin yakın perspektiften incelenmesinde görev alacak. Teleskobu geliştiren mühendis ve bilim insanlarının öngörüsüne göre, evrenin ilk gökadalarının görüntülenmesi dahi olasılıklar dahilinde. Bu nedenle James Webb, uzay çalışmaları alanında büyük gelişmelere vesile olacak gibi görünmektedir.

Dünyadaki son günlerini geçiren teleskop için, fırlatıldıktan sonra Dünya’nın 1,5 km ötesindeki bir noktaya varması bekleniyor. Lagrange, L2 noktası olarak adlandırılan konumda yörüngeye girmesi beklenen James Webb, bu noktada sabit kalacak. Böylece çok daha geniş bir açı ile gözlemlerini gerçekleştirebilecek. Söz konusu bu uzaklık, daha önce insanlığın keşif sınırlarının çok ötesinde olduğu için epey heyecan uyandırmaktadır.

James Webb Teleskobu Ne Zaman Bitecek
James Webb Uzay Teleskobu 4

James Webb Ne Zaman Fırlatıldı?

James Webb, NASA’nın geliştirdiği en sansasyonel projelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedeni, teleskobun geliştirilmesi için harcanan bütçe miktarları ve sürekli ertelenen fırlatılma tarihidir. Gelişmiş bir teknoloji ve kapsamlı bir proje olduğu için, iyileştirmelerin ve test çalışmalarının tatmin edici düzeyde olması beklenmiştir. Bu nedenle teleskobun görev tarihi de yapılan iyileştirmelerle beraber ertelenmek durumunda kalmıştır. Ancak bu süreç geride kalmış ve James Webb ne zaman fırlatılacak sorusu artık net bir cevaba sahiptir. James Webb 25 Aralık 2021 tarihinde Ariane 5 eşliğinde uzaya gönderilmistir.

Başa dön tuşu