Uydular

Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu Europa

Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu Europa Hakkinda

Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu Europa, Jüpiter’in 4. Büyük uydusudur aynı zamanda da Güneş sisteminde en büyük 6. Uydudur. Çapı 3100 km ile aşağı yukarı Ay’ın çapı kadardır. Peki bu küçük ,Dünya’mızdan son derece uzak ve herhangi bir atmosferi olmayan uyduyu önemli kılan nedir? Tabiki SU, dünyadaki bütün suları toplasanız bu uydudaki su kadar fazla değildir.

Europa,1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedildi. İlk keşif yaptığı zamanlar bu uyduya Jüpiter 2 ismini vermişti ilk başlarda bir gezegen olduğu zannedilmişti. Sonradan yapılan araştırmalar sonucunda bunun bir gezegen olmadığı ve Jüpiter’in çevresinde dönen bir uydu olduğu tespit edildi. Uzun yıllar en önemli özelliği bu kadar küçük olup bu kadar çok parlamasıydı.

Jüpiter Uydusu Europa
Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu Europa 3

Europa neden bu kadar parlak?

Bu uydu neden bu kadar parlaktı? İlk başlarda bir atmosferi olduğu ve hatta yaşam olduğu bile düşünüldü. Fakat 20.yy da gözlemleme teknolojileri daha da arttığında bunların olmadığı ortaya çıktı. Çünkü Europa’nın büyüklüğü ve çapı atmosfer tutmaya yetecek kadar büyük değildi. Peki Europa neden bu kadar parlak?

Bu sorunun cevabını öğrenmek için 1970’li yılları beklemek gerekmekteydi. Bazı uzay sondaları Europanın yanından geçerken çok önemli fotoğraflara ulaştılar. Europa’nin buzla kaplı devasa bir uydu olduğu ortaya çıktı. Ve çalışmalar yoğunlaştı. Sonradan yapılan çalışmalarda Europa’nın üzerinde yüzlerce km uzunluğunda çatlaklar vardı. Bu çatlaklar neden oluşuyordu cevap basitti. Europa’nın 10 ve 100 km arasındaki devasa buz kabuğunun altında hareketli bir okyanus yani sıvı halde su vardı.

Jüpiterin Uydusu Europa
Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu Europa 4

Europa Üstüne Yakın Zamanda Yapılan Çalışmalar

Europa üstüne yakın zamanda yapılan çalışmalar 1989 yılında NASA Europa’ya Galileo uzay sondasını gönderdi. Bu sonra 6 yıllık bir çalışma ardında.1995 yılında yörüngesine girebildi. Ve 1995-2003 yılları arasında inanılmaz değerli veriler elde etti.

Birkaç yıl önce Hubble teleskobu Europa’nın üzerindeki devasa su gayzerlerinin birkaç tanesini görüntülemeyi bile başardı. Anlayacağınız bu devasa uydunun kalın buz kabuğunun altında canlı bir okyanus olunduğunu biliyoruz. Ve bu okyanus tuzludur. Tuzun varlığı da buzun altındaki suyun akışkan olduğunun en büyük kanıtlarından biri.

Gerçekten de Europa’nın kalın kabuğu altında bir yaşam olabilir. Bu uydunun etrafını çevreleyen kilometrelerce kalınlığındaki buz gezegeni kozmik radyasyona ve diğer olumsuz etkilere karşı koruyabilir. Kütle çekimin yarattığı gerilim etkisi içerde sıcaklığın kalmasına sebep olabilir. Ve Dünyadan da bildiğimiz gibi bu karanlık okyanusun içerisinde çok zengin bir yaşam da olabilir.

Daha düne kadar Dünyanın okyanuslarının dibinde de yaşam olmadığı düşünülüyordu. Binlerce metre derinlikte, basınç çok yüksek, hiçbir şekilde güneş ışığı ulaşmıyor, kapkaranlık ve çok soğuk… Burada hiçbir hayat olmayacağı düşünülüyordu. Lakin yapılan araştırmalarda ve gözlemlerin sonucunda okyanusların binlerce km altında bile çok zengin yaşam bulunmaktaydı.

Peki bizim Dünyamızda bu yaşam oluşabiliyorsa Europa’da neden olmasın ?

Kaynak: Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu – UzayGo

Resim: Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu – UzayGo

Aciklama: Jüpiterin Buzla Kapli Uydusu – UzayGo

Başa dön tuşu