Uydular

Uranüs’ün 4. Büyük Uydusu Ariel

Uranüs’ün 4. Büyük Uydusu Ariel Hakkında

Güneş sistemindeki gezegenler içerisinde sıralama olarak 7.sırada bulunan Uranüs gezegeni, gizemi henüz çözülmeyen bir gezegendir. Güneş sistemindeki en büyük 3. gezegen olan Uranüs, teleskop ile keşfedilen bir gezegendir. Uranüs gezegeninin oldukça dikkat çekici olmasının en önemli nedenlerinden biri ise isminin ve uydularının özel isimlere sahip olmasıdır. Uranüs ismi Yunan Mitolojisinden geldiği gibi gezegen uyduları Shakespeare ve Alexander Pope’un eserlerinden alınmıştır.

Uranüs’ün Kaç Tane Uydusu Vardır?

Uranüs büyük bir gezegen olduğundan sahip olduğu uydu sayısı da diğer gezegenlere göre oldukça fazladır. Bilinen 27 uydusu olan Uranüs’ün, sahip olduğu uydu sayısı bakımından güneş sisteminin 3. Gezegenidir. Ayrıca Uranüs uyduları kolay ayırt edilebilmeleri açsından 3 farklı grupta sınıflandırılabilir.

27 uydunun 5 tanesi ana uydu, 13 tanesi iç uydu ve 9 tanesi de düzensiz uydular olarak sınıflandırılmaktadır. Uranüs güneş sistemi gezegenleri arasında büyük bir gezegen olmasına karşın uydu kütleleri diğer gezegenlerin uydularına göre daha küçüktür.  

Ariel Uydusu
Uranüs'ün 4. Büyük Uydusu Ariel 2

Ariel Uydusunun Özellikleri Nelerdir?

Uranüs uyduları arasında yer alan Ariel uydusu, Uranüs’ün 4. büyük uydusudur. Uydular arasındaki sıralamada ise Uranüs’e en yakın 2. uydudur. Ariel uydusu, 24 Ekim 1851 tarihinde William Lassel tarafından teleskop aracılığıyla keşfedilmiştir. Uranüs uyduları arasında önemli bir uydu olan Ariel uydusunun ismi ise. Alexander Pope’un Bukleye Tecavüz adlı şiirinde yer alan bir kadın karakterden alınmıştır.

Ariel uydusu, Uranüs uyduları arasında jeolojik açıdan da en aktif uydu olarak nitelendirilmektedir. Yüzeyi vadilerle kaplı olan bu uydu aynı zamanda 5 orta büyüklükteki uydu arasında da en parlak olanıdır. Uyduya Uranüs’ten bakıldığında aynı Ay yüzeyinde olduğu gibi yalnızca tek bir yüzü görülebilmektedir.

Yarıçapı 578,9 km olan Ariel uydusu. Uranüs gezegeni etrafındaki bir tam turunu ise 2.5 günde tamamlamaktadır. O dönemde Willim Lassel’in yaptığı teleskop gözlemi yalnızca Ariel uydusu keşfi için önemli bir olay olmamıştır. Bu gözlem aynı zamanda da Uranüs uyduları arasında yer alan Umbriel uydusunun da keşfedilmesini sağlamıştır. Bu nedenle Ariel ve Umbriel uydularının keşfi bilim dünyasında önemli bir yere sahiptir.  

Başa dön tuşu