Uydular

Satürn’ün Uydusu Mimas

Satürn’ün Uydusu Mimas Hakkinda

Satürn güneş sistemindeki altıncı gezegen olarak bilinmektedir. İkinci büyük gezegendir. Satürn uydu açısından zengin bir gezegendir. Satürn gezegeni elli altı uyduya sahiptir. Satürn’ün Uydusu Mimas Bu uydular arasında kütlesel büyüklüğü ile yirminci sırada yer almaktadır.  Mimas, Satürn I olarak adlandırılmaktadır. Mimas 17 Eylül 1789 yılında İngiliz astronom William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Uydunun özelliklerine bakıldığında merkezine yakınlığı 181.902 km enberi, uzaklığı ise 189.176 km öte beridir. Ana eksen 185.539 km kadarken basıklığı 0.0916 olarak belirlenmiştir. Yörünge etrafında dönme hızı 14.28 kilometre olarak gözlemlenmiştir. Bu doğal uydu Yörünge periyodunu 0.946 dakikada tamamlamaktadır.

Uydu Mimas’ın Ölüm Yıldızı ve Pacman Benzerliği

Mimas’ın pürüzlü yüzeyi, dünyayı etkileyen Yıldız Savaşları filmindeki ölüm yıldızına benzetilmektedir. Bunun yanı sıra Mimas birçok kişiyi esir alan oyun Pacman’ın fiziksel yapısına benzediği gözlemlenmiştir. Mimas uydusunun Satürn’e eğikliği 1.574 derecedir. Mimas’ın yarı çapı 198.3/0.4 km olarak saptanmıştır. Uydunun yörüngede eş zamanlı olarak dönmesi dikkat çekmektedir. Yansıma gücüne bakıldığında 0.962/0.004 olarak verilere geçmiştir. Satürn’ün Uydusu Mimas sıcaklığı ile de oldukça merak uyandırıcıdır. Bununla birlikte uydunun görünür büyüklüğü 12.9 olarak astronomik verilere geçmiştir.  Satürn uyduları arasında en ilginç yapıya sahip olan uydu Mimas’ tır. İncelemeler sırasında Mimas’ın yörüngesi etrafında dönerken sallandığı dikkat çekmiştir. Buda uyduyu diğer uydulardan ayrılmaktadır.

Saturnun Uydusu Mimas
Satürn'ün Uydusu Mimas 2

Oyuklu Uydu Mimas

Satürn’ün Uydusu Mimas yüzeysel olarakta diğer uydularından farklıdır.  Uydunun yüzeyinde bulunan oyuklar neticesinde yörüngede dengesiz dönüş olduğu düşünülmektedir. Ancak bu oyukların neden olduğu daha keşfedilmemiştir. Gök birimciler bu sallantılı dönüş yapısına bir mantık yürüterek Mimas’ın oval çekirdek yapısına bağlamaktadır. Bununla birlikte uydunun sıcaklığı 64 Kalvindir. Yüzeyinde buzul tabakalı olduğu görüldüğünden buzul uydu olarakta bulunmaktadır. İşin ilginç yanı bu uydu yüzeyinde bulunan donmuş buz okyanusu olduğu tespit edilmiş olmasıdır. Satürn’ün elli altı uydusu arasında en ilginç yapıya sahip olan Mimas’ın gök bilimcilere birçok konuda aydınlatıyor.  Özellikle küçük uyduların nasıl dev bir gezegene dönüştüğünü gözler önüne sermektedir. İlerleyen zamanlarda gök bilimciler Mimas’ın tüm sırlarını keşfedecek ve belki de onu yepyeni bir gezegen olarak ilan edeceklerdir.

Kaynak: Satürn’ün Uydusu Mimas – Uzaygo.Com

Başa dön tuşu