Gezegenler / Yildizlar

Kepler-446c Gezegeni

Kepler-446c Gezegeni Hakkında Bilgi

Kepler-446c, NASA’nın Kepler uzay aracı tarafından 2015 yılında keşfedilen bir öte gezegendir. Dünya’dan yaklaşık 1.41 kat büyük olan bu gezegen; yörüngesini 3 günde tamamlıyor. Lyra takımyıldızında yer alan bu gizemli gezegen boyut olarak dünyadan biraz daha büyüktür. Kepler-446c güneş sistemimizdeki en büyük gezegen değildir. Yüzeyinde insan hayvan ve bitki yaşamı için uygun su tespit edilememiştir. Gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığı, yüzeyindeki mineraller toprak verimliliği su ve atmosferin yapısı ortam sıcaklığı gibi faktörlerle değerlendirilmektedir.

Kepler-446c Gezegenin Yapısı

Kepler-446c Gezegeni, güneş sistemimize 314.2 ışık yılı uzaklıktadır. Yıldız, güneşimizden daha küçük ve daha soğuk olan bir yıldız türü olan kırmızı bir gezegendir. Kırmızı gezegenler Samanyolu galaksisindeki en yaygın yıldız türüdür, ancak Güneş kadar parlak değildirler, bu nedenle yörüngelerinde dönen gezegenlerin yaşanabilir bölgede olmaları için daha yakın olmaları gerekir. Gezegenin Kepler -b ile aralarındaki uzaklık 3-4 milyon kilometredir. Güneş sistemimizin da dışındadır. Bu nedenle dünyadaki yaşam formuna uygun olmadığı düşünülmektedir.

Kepler-446c gezegeninin ilginç bir yönü, çok gezegenli bir sistemin parçası olmasıdır. Jüpiter’e benzer bir gaz devi olan Kepler-446b gibi sistemde en az üç gezegen daha var. Bu gezegenlerin, kendi güneş sistemimizdeki dış gezegenler gibi gaz ve buzdan oluşmak yerine, Dünya gibi kayalık ve karasal olduğu düşünülüyor. Yerçekimi de dünyaya göre yüzde 139 daha fazladır.

Henüz gezegeni doğrudan gözlemleyemediğimiz için Kepler-446c‘deki yüzey koşulları çok iyi bilinmiyor. Ancak boyutuna ve bölgedeki konumuna göre gezegenin kayalık bir yüzeye ve ince bir atmosfere sahip olması muhtemeldir. Gezegenin yüzeyindeki sıcaklık, yıldızdan uzaklığı nedeniyle Dünya’dakinden daha soğuk olacaktır.

Kepler-446c gezegeni, bilim adamları için heyecan verici bir keşif aynı zamanda, evrende nadir olmayan, ancak kendi güneş sistemimizde görülmeyen çok gezegenli bir sistemin parçasıdır. Kepler-446c ve buna benzer diğer öte gezegenlerin keşfi, evrendeki gezegen sistemlerinin yaygınlığını ve çeşitliliğini daha iyi anlamamıza yardımcı olur ve nihayetinde dünya dışı yaşamın keşfedilmesine yol açabilir.

Planet Kepler-446 C’de Yaşam Var mı?

Şu anda Kepler-446c‘de yaşam olduğuna dair bir kanıt yoktur. Kepler-446c gibi bir dış gezegende yaşam olasılığı, sıvı su, atmosfer ve doğru kimyasal koşulların varlığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Kepler-446c’nin yıldızının yaşanabilir bölgesinde yer alması, yıldızdan yüzeyinde potansiyel olarak sıvı suyun bulunabileceği bir uzaklıkta olduğu anlamına gelir. Sıvı suyun yaşam için olmazsa olmaz bir kaynak olarak bu dünya dışı yaşam arayışında öncelikli bakılan parametredir. Ancak sıvı haldeki suyun varlığı, bir gezegende yaşamın varlığını doğrulamak için tek başına yeterli değildir. Başka bir ifade ile bu gezegende H2O bulunsa bile diğer parametrelerin de insan yaşamı için uygun olması gerekiyor.

Kepler-446c‘de yaşam olup olmadığını belirlemek için gezegeni doğrudan gözlemlememiz ve atmosferini, yüzey koşullarını ve kimyasal yapısını analiz etmemiz gerekir. Ne yazık ki, Kepler-446c gibi öte gezegenleri doğrudan gözlemleyecek teknolojiye henüz sahip değiliz, dolayısıyla bu gezegenlerin nasıl olabileceği konusunda yalnızca dolaylı gözlemlere ve teorik modellere dayanarak çıkarımlarda bulunabiliyoruz. Kepler-446c’de kesin olarak yaşam vardır veya yaşam yoktur demek için bilimin daha büyük adımlar atması gerekiyor.

Başa dön tuşu