Gezegenler / Yildizlar

Pollux Yıldızı

Gök Bilimi insanoğlu tarafından her zaman ilgi duyulan bir bilim dalıdır. Çünkü uzaydaki yıldızlar ve gezegenler hakkındaki gelişmeler oldukça merak edilen bir konu olmuştur. Özellikle dünyadan kolaylıkla görülebilen yıldızlar üzerinde uzun yıllar boyunca araştırmalar ve gözlemler yapılmıştır. Bu gözlemler için ise teknolojik gelişmelerin katkılarıyla üstün nitelikli teleskoplar ve gözlem araçları da üretilmiştir. Gözlemlenen bu yıldızlar içerisinde yer alan Pollux Yıldızı da, dünyadan bakıldığında rahatlıkla görülebilen bir yıldızdır. Gökyüzündeki en parlak 17. yıldız olan Pollux aynı zamanda İkizler Takımyıldızında bulunan bir yıldızdır. Üstelik ait olduğu takım yıldızının da en parlak yıldızı olarak da bilinmektedir.  

Pollux Yıldızının Yapısı

Pollux, bir diğer ismiyle Beta Geminorum yıldızı dünyadan yaklaşık olarak 34 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızdır. Dünyadan bakıldığında rahatlıkla görülebilen bu yıldız ise Güneş kütlesinin yaklaşık olarak 2 katıdır. Sarı ve turuncu renklerle parlayan Pollux yıldızı, 724 milyon yaşındadır. Bulunduğu takım yıldızı sınıfına göre yaşlı ancak uzaydaki diğer yıldızlara kıyasla göreceli olarak genç kabul edilebilir. 

Pollux yıldızı, Kastor yıldızı ile birlikte ikizler takımyıldızının baş kısmını temsil etmektedir. Dünyadan rahatça görülebildiği belirtilen bu yıldız ise Şubat ayı başta olmak üzere bahar aylarında daha belirgin bir şekilde görülmektedir.

4500 santigrat derece yüzey sıcaklığına sahip olan bu Pollux yıldızının yörüngesinde aynı zamanda bir gezegen keşfi gerçekleşmiştir. Ayrıca Polluxda yapılan ölçümlerle manyetik alanın 1 gauss’un altında olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan bu ölçümle Pollux yıldızının manyetik alanının normal bir yıldızın manyetik alanından da oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir.

Pollux Yıldızının Özellikleri

Pollux yıldızı, sarı ve turuncu ışıklarıyla parlayabilmesi için elementleri yakarak enerji üretmesi gerekir. Enerji için kullandığı hidrojen elementini bitirmiş olup, helyum ve diğer elementlere geçerek evrimini devam ettirmektedir. Pollux yörüngesinde keşfedilen “Thestias” gezegeni ise 590 günlük periyotlar Pollux yıldızının yörüngesinde hareket etmektedir. 2006 yılında keşfedilen bu gezegene ilk olarak. “Pollox B” ismi verilmiş ancak daha sonra 2015 yılında Uluslararası Astronomi Birliği tarafından yapılan oylamayla gezegene “Thestias” ismi verilmiştir.

Dünyadan gözlemlenebilen bazı yıldızlar, artık birçok kişinin bildiği tarihsel ve mitolojik karakterlerle anılmaktadır. Evrende keşfedilmeyi bekleyen sınırsız yıldız, gezegen ve varlığın yanında keşfedilmiş olanlar bizler için aşinadır. Bunlardan biri olan Pollux Yıldızı astrolojiden mitolojiye, gök bilimden harita okumaya kadar oldukça geniş bir alanda ezbere bilinmektedir. En önemli özelliği ise dünyadan gözlemlenebilen en parlak yıldız olmasıdır. Öyle ki kalabalık şehirlerde bile kendisi görülebilmektedir.

Pollux Yıldızı ve Özellikleri

İkizler Takımyıldızı içinde yer alan Pollux Yıldızı Beta Geminorium olarak da bilinmektedir. Dünya’nın açısından kaynaklı olarak bahar aylarında çok daha net görülebilmektedir. Dünya’ya olan uzaklığı ise 34 ışık yılıdır. Gökyüzünde Pollux Yıldızı’nı görmek istediğinizde ise Castor Yıldızı ile beraber gözlemlenebilmektedir.

Yapısal özellikleri arasında ise turuncu renkli olması göze çarpmaktadır. Kütlesel olarak, 2 Güneş, 8,8 Güneş yarıçapı ve Güneş’ten 43 kat daha parlak olma özelliklerine sahiptir. Çok da genç olmayan Pollux, kırmızı dev evresine girdiği tahmin edilen bir yıldızdır. Pollux hakkında yapılan gözlemler, kendisinin bir gezegene sahip olduğunu da göstermektedir. Pollux B adlı gezegenin onaylanan adı ise Thestias’tır.

PoIlux, ömrünün sonuna yaklaştığında kara delik ya da nötron yıldızı olacaktır. Ancak varlığı son bulmadan önce genişlemeye ve giderek parlaklaşmaya da devam edecektir.

Pollux Yıldızı Anlamı

Bilindiği üzere astroloji gök cisimlerinin insan, tabiat ve evren varlığı üzerindeki etkilerini yorumlamaktadır. Pollux Yıldız astroloji ilmi açısından önemli bir değişken olarak kabul edilmektedir. Pollux Yıldızı anlamı açısından yapılan yorumlamalarda, kendisinin Mars karakterinde bir yıldız olması ile yorumlanmaktadır. Bu karakter utanmaz, vurdumduymaz, soğukkanlı, acımasız ve gaddar bir perspektif çizmektedir.

Astroloji açısından Pollux Sabit Yıldızı olarak ele alınmaktadır. Ancak astroloji genelde okumaları mitolojiden ödünç aldığı için bu alana da kısaca bakmakta fayda vardır. Pollux mitoloji literatüründe Yunan ve Roma geleneğinde ikiz üvey kardeşten biridir. Diğeri ise Castor’dur. Castor ölümlü olarak yaratılırken Pollux Zeus’un oğlu olduğu için ölümsüzdür. Yine mitolojik anlatıya göre Truva Savaşı’nın başlangıç nedeni Pollux ve Castor’dur. Pollux, ölümlü kardeşi Castor ile ölümsüzlüğünü paylaşır ve böylece Zeus iki kardeşi İkizler Takımyılıdızı’na dönüştürür. Castor Hades’te, Pollux ise Olympos’ta ölümsüz varlıklarını sürdürmektedir.

Başa dön tuşu