TUA

Roketsan Tarafından Geliştirilen SR-0.1

Roketsan Tarafından Geliştirilen SR-0.1 Nedir ?

Rocketsan Roket Sanayii ve Ticaret A.Ş. (Roketsan) , 1988 tarihinde kurulmuş bir firmadır. Türk Silahlı Kuvvetleri füze, roket gibi ihtiyaçlarının karşılanması, bu teknolojilerin üretilmesi ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Roketsan , savunma sanayi alanında dünyanın ilk 100 firması içindedir. Geçtiğimiz günlerde teknolojik çalışmaların yapıldığı Lalahan Tesisleri’nin kapılarını ilk kez basına açtı. Bu toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir ve birçok isim katıldı.

Türkiye, 2018’de milli çalışmalarla yapılan katı yakıt teknolojisi ile uzaya adım atmıştı. Fakat ilk kez Roketsan tarafından geliştirilen sıvı yakıtlı roket motoru teknolojisiyle uzaya adım attı. Sn. Cumhurbaşkanı’nın 30 Ağustos’da müjdelediği bu teknolojinin 29 Ekim’de başarılı bir denemesi gerçekleşti. Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS)’ni , Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı başlattı ve Roketsan geliştirdi. Bu proje Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında 2018’de imzalandı. Roketsan geliştirdiği SR-0.1 roketinin ilk örneğini yapılan bu yeni teknolojiyle uzaya gönderdi. Yapılan test atışı başarılı oldu. Bu atış hem uyduların yörüngelerine hassas bir şekilde yerleştirilmesini sağladı hem de ülkemizin uzayda yapacağı bilimsel çalışmalar için önemli bir adım oldu.

Sr-0.1 Roketi Roketsan
Roketsan Tarafından Geliştirilen Sr-0.1 2

SR-0.1 Roketi

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir açılışta yaptığı konuşmada geliştirilen bu teknolojinin tamamen yerli ve milli olduğunu, kendi mühendislerimiz tarafından üretildiğini söyledi. Deneme atışının başarılı olduğunu ve bu sayede 4 kez uzaya ulaştığımızı belirtti. Aynı zamanda Roketsan yaptığı açıklamada yapılan deneme atışında sonda roketin 136 km irtifaya sorunsuz bir şekilde çıktığını ve uzaydaki çalışmalara fayda sağlayacak kapsülün uçuş sırasında ayrılma denemesinin de başarılı olduğunu söyledi.

Roketsan’ın amacı, yürüttüğü Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) bittiğinde ağırlığı 100 kilogramdan düşük mikro uydular ve yüksekliği 400 kilometreden yüksek uyduların yörüngeye yerleştirilebilmesi sağlamaktır. Türkiye bu mikro uyduyu 2025 yılında uzaya fırlatmayı hedeflemektedir. Bu mikro uydu ile uzaya yeni uydu fırlatma, uyduları test edip üretme ve uzay üssü kurma imkanlarını kazanmış olacaktır. Bu saydığımız teknolojiler dünyada sadece sayılı gelişmiş ülkelerde vardır.

Roketsan füze ve roket çalışmalarında ülkemizde en yetkin firma olmasına rağmen Türkiye’nin bu alanda çalıştığı tek firma değildir. Örneğin ‘DeltaV Uzay’ adlı bir şirketle hibrit motorları konusunda çalışmaktadır. Hibrit motorlu sistem şu an dünyanın en modern sistemleri arasındadır.

Türkiye geliştirilen bu SR-01. Roketiyle dünyada birçok ülkenin başaramadığı şeyleri gerçekleştirmiş ve uzay teknolojisi alanında rakiplerinin önüne geçmeyi başarmıştır.

Kaynak: Roketsan Tarafından Geliştirilen SR-0.1 Nedir ? – Uzaygo.Com

Resim: Roketsan Tarafından Geliştirilen SR-0.1 Nedir ? Uzaygo.Com

Başa dön tuşu