Uydular

Satürn’ün Uydusu Dione

Satürn’ün Uydusu Dione hakkinda

Dione, Satürn’ün uydusudur. Cassini tarafından Paris’te keşfedilen ve isimlendirilen dört uydudan (Tetis, Dion, Rhea ve Iapetus) biridir. İlk olarak 1847 yılında isimlendirilmiştir. Daha sonra tanrıların kardeşlerine Yunan mitolojisinde Titanlar denilmiştir. 1.122 kilometre çapındaki Dion, Güneş Sistemi’ndeki on beşinci gezegendir. Bu harika bir uydu.

Satürn’ün uydusu dione, çapı sadece on metre olan minik uydulardan Merkür’den daha büyük dev devlere kadar çeşitlilik gösterir. Satürn, halkalarına gömülü bulunmayan tam 82 uyduya sahip bir gezegendir. (sadece 13 tanesi 50 kilometreden daha büyüktür). Ayrıca milyonlarca küçük, gömülü ay ve birçok küçük toz parçacığı içeren yoğun halkalara sahiptir.

Küçük yüzük Satürn’ün yedi uydusu bir oval oluşturacak kadar büyüktür, ancak yalnızca Titan ve belki de Rhea şu anda hidrostatik dengede bulunmaktadır. Satürn’ün uyduları diğer gezegenlerin uydularına göre özellikle daha dikkat çekicidir. Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci uydu olan Titan (Jüpiter’in uydusu Ganymede’den sonra). Dünya’nın azot bakımından zengin atmosferine, kuru nehir sistemlerine ve hidrokarbon göllerine sahip manzaralara sahiptir.

Satürn’ün Uyduları Hakkında

Satürn’ün uyduları, yörüngeleri, boyutları ve fiziksel özelliklerinin yanı sıra, bu verilerden tahmin edilebilecek yapım malzemeleri ve hayat öyküleri bakımından büyük farklılıklar gösterir. Satürn’ün halkaları ve uydusu dione arasındaki karışık ilişki, açıklığa kavuşturulması gereken birçok ilginç nokta içeriyor.

Satürn’ün uydusu dione hakkında bazı çalışmalar yapılmıştır. Bu, Satürn’ün uydusu Dione’nin bir yeraltı okyanusuna sahip olduğunu gösterir. Titan ve Enceladus’un buzlu kabuklarının altında küresel okyanuslara sahip oldukları bilinmektedir.

Bu yeni çalışma ile Dione, Satürn’ün uyduları ve yeraltı okyanusları zincirine katılıyor. 4 numaralı çalışmada, Belçika Kraliyet Gözlemevi’ndeki araştırmacılar, son Cassini uçuşundan elde edilen yerçekimi verilerini kullanarak. Dione’nin kabuğunun yüzeyin 100 kilometre altında okyanustan sarktığını gösterdi. Okyanus onlarca kilometre derinliğindedir ve Dionenin kayalık çekirdeğini çevreler.

Bu iç yapıya bakarak Dione‘nin daha küçük ama daha meşhur olan komşusu Enceladus’a benzediğini söyleyebiliriz. Enceladus, özellikle güney kutbundan uzaya büyük su buharı jetleri göndermesiyle de bilinir. Öte yandan, Dione bu konuda diğer uydulara bakarak biraz havalı görünüyor.

Başa dön tuşu