Uydular

Satürn’ün Uydusu Tethys

Satürn’ün Uydusu Tethys Hakkında

Gökbilimi, üzerinde yoğun araştırmaların gerçekleştiği bilim dallarından biridir. Yalnızca güneş sistemi ve güneş sisteminin dışındaki gezegenlerle ilgili olmayıp uydu yapılarıyla da alakalı önemli araştırmalar yapılmaktadır. Bu alanda Güneş Sistemi üzerinde en çok gözlem yapılan gezegenlerden biri Satürn gezegenidir. Çünkü Satürn, bilinen 82 uydusu ile en çok uyduya sahip gezegenlerden biridir.   

Satürn Gezegeninin Özellikleri Nelerdir?

Güneş sisteminde yörünge çevresindeki belirgin halkasıyla dikkat çeken Satürn gezegeni, Güneş Sistemi’nin en büyük ikinci gezegenidir. Aynı zamanda Güneş’e yakınlık olarak da 6. Gezegen konumunda yer alır. Dünya’dan çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenin arasında bulunan Satürn gezegeni, büyük ölçüde hidrojen ve helyum gazlarından oluşmaktadır. Bu özelliklerinin yanı sıra uydularıyla da oldukça dikkat çeken bir gezegendir. Özellikle Satürn’ün Uydusu Tethys, fiziki özellikleri ve isminden kaynaklı olarak bilim dünyasında yoğun ilgi görmektedir.

Satürnün Uydusu Tethys Hakkinda
Satürn’Ün Uydusu Tethys Hakkinda

Tethys Uydusunun Özellikleri

Satürn gezegeninin en büyük 5. Uydusu olan Tethys uydusu, yaklaşık olarak 1.060 km’lik bir çapa sahiptir. 21 Mart 1984 yılında Giovanni Cossini tarafından keşfedilen bu uydu aynı zamanda Dione uydusu ile birlikte keşfedilmiştir. Bu nedenle ilk keşfedildiği yıllarda bilim tarihinde önemli bir başarıya imza atılmıştır. Tethys uydusu yapısal özelliklerinin yanı sıra ismini Yunan Mitolojisi’nden almasıyla da insanlar tarafından yoğun ilgi görmektedir.

“Buz Dünyası” olarak adlandırılan Tethys uydusu, yüzeyi su buzullarıyla kaplı bir uydudur. Bu nedenle oldukça yüksek bir yansıtma gücüne, yani albedoya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı da parlaklık açısından Satürn gezegeninin diğer bir uydusu olan Enceladus uydusundan sonra ikinci sırada yer alır. Tethys uydusu Satürn gezegenine olan uzaklığı açısından incelendiğinde ise gezegene en yakın 3. Uydu olduğu gözlemlenir.

Tethys Uydusunun Yüzeyi

Tethys uydusu, tamamıyla su buzullarıyla kaplı bir yüzeye sahip olduğundan, yüzeyde oluşan yapılar sıklıkla incelenmektedir. Özellikle uydu yüzeyinde dikkat çeken; Odysseus Krateri ve Ithaca Chasma Vadisi gök bilimciler tarafından gözlemlere tabii tutulmaktadır. Odyssesus Krateri; Çarpışma Havzası olduğu düşünülen ve 450 km çapa sahip olan önemli büyüklükteki bir yapıdır. Bunun yanında Ithaca Chasma Vadisi, Tethys uydusu yüzeyinin altındaki mantonun donarken içindeki fazladan buzul kütleyi dışarı atmasıyla oluşan bir yapıdır. 100 km genişliğe sahip olan bu yapı da görünümü açısından oldukça ilgi görmektedir.

Kaynak: Satürn’ün Uydusu Tethys – Uzaygo.Com

Başa dön tuşu