Gezegenler / Yildizlar

Beyaz ışıltılı Sirius Yıldızı

Beyaz ışıltılı Sirius Yıldızı 

Gökbilimi, yalnızca bilim dünyası ile sınırlı olmayıp insanoğlunun da oldukça ilgisini çekmektedir. Çünkü eski zamanlarda pek çok milletin sahip olduğu mitolojiler gökbilimine dair inanışların olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bunun yanı sıra dini kitaplarda da gökbiliminde yaşanacak olaylardan bahsedilmektedir. Sirius da pek çok mitolojide ve aynı zamanda Kuranı Kerimde bahsedilen bir yıldızdır.  

Sirius Yıldızı Nedir ?

Türkçe olarak Ak Yıldız ismiyle bilinen Sirius, parlak bir yıldız çeşididir. Büyük köpek takım yıldızı kategorisinde bulunan bu yıldız, Canis Major takım yıldızı kümesinde yer almaktadır.

Dini, mitolojik ve günümüzde astrolojik kaynaklarda sıklıkla bahsedilmesinin en büyük nedeni ise bu yıldızın yılda bir kez Güneş ile kavuşma gerçekleştirmesidir. Bilim dünyasında da oldukça nadir bir olay olarak nitelendirilen bu kavuşma Sirian olarak adlandırılmaktadır.

Sirius çıplak gözle görülebilen bir yıldız olmasıyla birlikte parlaklık açısından Güneşten sonra en parlak olan sabit yıldızlardan biridir. Sirius sabit bir yıldız olarak nitelendirilse de her 72 yılda 1 derece ilerleme göstermektedir. Bunun yanı sıra dünyadan çıplak gözle bakıldığında tek bir yıldız olarak görülen bu yıldız aslında. Sirius A ve Sirius B olmak üzere iki ayrı yıldızdan oluşmaktadır.

Sirius Yildizi Hakkinda
Beyaz Işıltılı Sirius Yıldızı 3

Sirian Kavuşumu Nedir ?

Sirian kavuşumu, Sirius yıldızı ve Güneş’in yılda bir kez olmak üzere kavuşumu olarak adlandırılan bir olaydır. En son 6 Temmuz 2021 saat 08:09’da gerçekleşen bu kavuşma. Özellikle astrolojiye meraklı olanlar tarafından ilgiyle takip edildi.

Çünkü bu kavuşma, eski zamanlardaki pek çok uygarlık tarafından yılın en şanslı günü ve kaderin yazıldığı gün olarak nitelendirilmektedir. Günümüz astrolojisine de göre Sirian kavuşmasının; şans, bereket, mutluluk, sağlık ve aşk getirdiği düşünülmektedir.

Sirius Yildizi Nedir
Beyaz Işıltılı Sirius Yıldızı 4

Sirius Yıldızının Anlamı Nedir ?

Sirius, Kuranı Kerimde de geçen bir yıldızdır. Kuranı Kerim’in 53. Suresi olan Necm suresinde, “ve muhakkak ki Şi’ra yıldızının Rabbi de O’dur”. Seklinde Sirius yıldızından bahsedilmektedir.

Eski uygarlıklardan bazıları, yılda bir kez Sirius ve Güneş’in bu olağanüstü kavuşumundan dolayı Sirius yıldızına tapmaktaydı. Kuranı Kerimde geçen ayette ise Şi’ra, yani Sirius yıldızının da rabbinin yalnızca Allah olduğu belirtilmektedir.

Başa dön tuşu