Gezegenler / Yildizlar

Wasp 76b Gezegeni

Üzerine Demirler Yağan Wasp 76b Gezegeni

Wasp gezegeninin son günlerde bu kadar çok konuşulmasının sebebi oldukça ilginç. Avrupa Güney Gözlemevi’nde ki (ESO) gökbilimciler, Wasp gezegeninin üzerine demir yağdığını keşfetti. Avrupa Güney Gözlemevi’nde ki (ESO) gökbilimciler VLT teleskobu ile Wasp 76b gezegenini inceledi. Ardından yapılan açıklamalar ise herkeste merak uyandırdı. Gezegenin sıcaklığından ötürü, yıldızların yaymış olduğu radyasyondan oluşan metal parçaları, gündüz tarafında yoğunlaşıp gece tarafına ise yağmur olarak geri dönüyor.

Wasp 76b Gezegeni

Wasp Gezegeni Dünya’ya yaklaşık 640 ışık yılı uzaklıktadır. Wasp 76b gezegeni saniyede 5,3 km hızla kendi etrafında dönmektedir. Wasp 76b gezegeni Balıktakım yıldızında F7 tipi bir gezegendir. Wasp gezegeni sıcak gezegenler grubunda yer almaktadır. Bir tarafının sürekli yıldızlara dönük olmasından ötürü de radyasyonu çekip üzerinde metaller barındırıyor. Gezegenin sıcaklığından ötürü yüzeyde bulunan metaller eriyor ve buharlaşarak gökyüzünde yoğunlaşıyor.

Üzerine Demirler Yağıyor!

Gezegende yaklaşık 2400 °C sıcaklık olduğu biliniyor. Gezegende gündüz tarafından buharlaşan demirler, gece tarafına ise yağmur olarak düşüyor.  Gezegenin gece ve gündüz tarafı arasında ise 1500°C fark var. Bu sebeple gece ve gündüz tarafı arasında ki sıcaklıklar dengeli dağılmıyor. Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)’nun yapmış olduğu açıklamalara göre gezegenin gündüz tarafında demir buharının görülmediği yönünde. Astrofizikçilerin de yapmış olduğu açıklamalara göre Wasp 76b gezegeninde ki gündüz tarafında demir buharının yoğun olduğu yönünde. Gezegenin dönmesi ve oluşan rüzgarlar sonucu demir buharı gece tarafına geçiyor ve burada demir buharı kalınlaşıp yoğunlaşıyor. Gece tarafında yoğunlaşıp kalınlaşan demir ise yağmur şeklinde geri dönüyor.

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO) VLT teleskobu ile Wasp 76b isimli gezegeni inceledi. Avrupa Güney Gözlemevi’nde ki gökbilimcilerin yapmış olduğu açıklamalar ise herkesi şaşırttı. Gökbilimciler Wasp 76b isimli gezegene demir yağmurunun yağdığını gözlemledi. Wasp gezegeni bir yıldızın uzun yörüngesinde yer aldığı için bir taraf sürekli geceyi yaşarken bir taraf ise sürekli gündüzü yaşıyor.  Bu yıldızın Wasp 76b gezegeninin gündüz tarafına yoğun miktarda radyason göndermesinin sonucu olarak, gezegenin de sıcaklığının etkisi ile demir gibi metal maddeler buharlaşıyor.

Başa dön tuşu