Gezegenler / Yildizlar

Kutup Işıkları Nedir ve Nasıl Oluşur ?

Kutup Işıkları Nedir ve Nasıl Oluşur ?

Uzay denen olgu sonsuzluk içeriyor. Dahası gün geçtikçe çok daha farklı olguların bilinmeyenler ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra bir de dünden bugüne uzay ile ilgili bilinen olgular var. Onlardan bir tanesi de kuzey ışıkları adı verilen ve gökyüzünde bambaşka, izlemeye doyulmayan olgulardır.

Işık özünde insanların yaşamında gece ve gündüz son derece önemli olan olgulardan bir tanesidir ki çok farklı türden de insanların yaşamını aydınlatan ışıklar vardır. Bunlardan bir tanesi de kutup ışıklarıdır.

Kutup Işıkları Nedir?

Tam da bu noktada kutup  ışıkları nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise sözlük karşılığı ile şu şekilde bir açıklama yapılabilir: Kutup ışıkları kavramının bir diğer ifade ediliiş biçimi kutup aurorası olarak tanımlanır. Gökyüzünde, kutup bölgelerinde görülür. Hem Kuzey Kutbunda, hem de Güney Kutbu bölgesinde ortaya çıkar. Bu ışıklar ya da bilinen ifade ediş biçimi işe ışımalar doğal olan ışımalardır.

Kutup Yıldızları Nasıl Oluşur?

Üstte yapılan bu basic açıklamadan sonra şimdi de kutup ışıkları nasıl oluşur sorusunun yanıtını vermek gerekir ise o noktada da en yalın ifade ediş biçimi ile şu şekilde bir açıklama yapılabilir: Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların, yeryüzünün manyetik alanı etkileşimi ile sonucunda ortata çıkarlar. Kuzey  kutbu enlemlerde ortaya çıkan  bu etki kuzey ışıkları ya da aurora borealis olarak tanımlanır. Tam bir renk cümbüşü yaşanır.

Konuyu biraz daha açmak gerekir ise güneş sürekli olarak devinim halindedir. Buna istinaden de güneş yüzeyi üzerinde sürekli olarak patlamalar ortaya çıkar. Yaşanan bu patlamalarda uzaya güneşten kopan parçacıklar yayılır. Bu esnada ayrıca rüzgarların oluştuğunu ve tüm bunların bilimsel bir yönü olduğunu ifade etmek gerekir.Rüzgarların da etkisi ile bu parçacıklar manyetik alanın da ortaya çıkardığı durumla savrulmaya başlarlar.  Bu parçacıklardan bazıları dünyanın atmosferine girer. İşte dünyanın atmosferine girdikleri zaman da atmosferde olan gaz parçacıkları ile çarpışır.  Yaşanan bu çarpışma sonrasında da kutup ışıkları meydana gelir. Çok sayıda parçacık aynı anda çarpışmaya uğradığı için de ışık gösterisi kendiliğinden ortaya çıkar. Renklerin farklı olmasının nedeni ise oksijen moleküllerinin ilk anda kırmızı ya da yeşil, azot moleküllerinin ise mavi veya kırmızı morumsu auroralar üretmesidir. Kutup Işıkları Nedir.

Başa dön tuşu