Gezegenler / Yildizlar

Cüce Gezegen Eris

Cüce Gezegen Eris nedir ?

Eris, gökyüzünün cüce sıfatlı gezegeni olsa da aslında gezegen değil Neptün’ün yörüngesinde daha iri olan bir gök cismidir. 2006 yılı çalışmalarında gezegen olarak adlandırıldıktan sonra bu teoriden vazgeçilmesiyle birlikte cüce gezegen olarak adlandırılmıştır. Uzay araştırması yapan NASA ise Eris’ i onuncu bir gezegen olarak benimsemektedir. İlginç olan ise tamamen bir gezegen olan Plüton’un kütlesel olarak Eris’ ten küçük olmasıdır.

2005 tarihinde cüce gezegen de bir uydu olduğu fark edilmiştir. Bu uyduya da Dysnomia adıyla anılmaktadır. Bu uydu cüce bir gezegenler içinde en büyük ikinci uydu olarak bilinmektedir. Eris, diğer gezegenlere göre yörüngede kırk beş derecelik eğik bir açı ile yerleşiktir. Cüce Gezegen Eris

Cüce Gezegen Eris Hakkinda
Cüce Gezegen Eris 2

Küçük Gezegen’ in Sırları

Cüce Gezegen olarak bilinen Eris’i keşfeden Amerikalı gök bilimci Michael E. Brown’dur.  5 Ocak 2005 yılında uzaydaki varlığı netleşmiştir. Eris’in güneşe yakınlığı 37,911 olurken, uzaklığı ise 97,651 olarak belirtilmektedir.  Yörünge etrafında Jülyen yılı ve gün sayısı olarak seyrini tamamlanmaktadır.

Buna göre gezegenin Jülyen yılı süresi 558,04 gün sayısı ise 203,830 bilinmektedir. Eris’in yörünge hızı 3,4338 kilometredir.  Mini gezegenin yarıçapı yaklaşık 1163 ± 6 kilometre kadardır. Gezegenin kütlesel yoğunluğu 2,52 ± 0,05 g/cm olarak bilinmektedir.  Kendisini etkileyebilecek herhangi bir kütlesel çekimden kurtulma hızı saniyede 1,384 kilometredir. Cüce gezegenin beyazlığı 0,96 olarak gözlemlenmektedir. Küçük gezegenin 42,5 Kalvin olarak ölçülmektedir.

Yörüngede Minik Bir Gezegen Heyecanı

Onuncu gezegen sıfatıyla anılan Eris güneşe en uzak mesafededir. Buda gezegeni bir hayli soğuk kılmaktadır.  Gezegenin soğukluğu -24 C˚ olarak ölçülmüştür. Görünebilen parlaklığı 18,7, mutlak parlaklığı yani aydınlatma gücü -1,2 ± 0,3 olarak tanımlanmaktadır. 

HUT adı verilen uzay mekiğinden çekilen görüntüler sayesinde Cüce gezegen Eris adeta küçük parlayan kırmızı bir balığı andırmaktadır. Bununla birlikte Hubble teleskopu ile gezegen ilk keşfedildiği zamanlarda Xena adı ile bilinmekteydi. Gezegen üzerinde araştırmalar devam ettikçe adı Eris olarak resmiyet kazanmıştır.  

Hubble Teleskobun yaptığı açıklama neticesinde Dünyadan on beş milyar ötede bulunan nam-ı değer Cüce gezegen Eris büyük bir heyecan yaratmıştır.

Başa dön tuşu