Gezegenler / Yildizlar

Halkalı Gezegen Satürn

Halkalı Gezegen Satürn Nasıl Keşfedildi?

Satürn, Güneş sistemi içerisinde altıncı sırada yer alır ve Güneş’ten sonra ikinci büyük gezegen olma özelliğine sahiptir. Sahip olduğu nefes kesici halkalı görünümü ile de en çok akılda kalan ve araştırılan gezegendir. Halkalı Gezegen Satürn.

Çıplak gözle görülebilen 5 gezegen içerisinde yer alan Satürn, dürbün yardımı ile oldukça güzel bir şekilde görülebilir.  Özellik olarak devasa bir gaz devi olan Satürn’e ayak basmak mümkün değildir. Tamamı ile gazdan meydana gelen bir gezegendir ve bu nedenle somut olarak bir yüzeyi bulunmaz.

Dünya ile kıyaslandığında dünyanın 700 kat daha büyüğü bir hacme sahip olan Satürn, Türkçe adı ile Sekendiz ismi ile alınır ve daha önceki dönemlerde ise Zühal ismiyle anılmıştır.

Satürn’ün Özellikleri Nelerdir?

Satürn’ün ekvator ölçümü 120.536, kutuplardan ölçümü ise 108.728 km çap ölçülerindedir. Ekvatoral uzunluğu ise 365.882 km’dir. Gezegenin yaydığı yerçekimi 34.701 km/s boyunca etkilidir. Yörünge hızı 9/69 km/s’dir.  Dünyaya uzaklığı 1.277,068.160 km olarak ölçülmüştür. Yüzeydeki sıcaklık ise -139 derecedir.

Satürn kendi etrafında çok yavaş hareket eden bir gezegendir. Öyle ki Türkiye ile kıyaslandığında, Satürn’ün bir tam tur atışı 26,5 yıla denk gelir. Bu yavaşlığı nedeni ile de aynı takımyıldızı döngüsünde iki yıl kadar kalabilir.

Şekil itibari ile geoit bir şekli bulunan Satürn. Güneş’in kendisine verdiği enerjiyi yaklaşık olarak 3 kat artırarak etrafına yayar. Geoit olmasına asıl neden olan faktörün ise gezegenin çekirdeğinin olduğu düşünülür. Gezegenin çekirdeğine ilişkin yapılan araştırmalar yaklaşık olarak gezegenin dörtte biri büyüklüğe sahip olduğunu göstermektedir.

Satürn’de iç çekirdeğe yaklaştıkça sıcaklık artarken, dış yüzeylere doğru bu sıcaklık dağılır. Hidrojen bu geçiş aşamasında sıvı halden gaz haline dönüşür.

Satürn Nasil Kesfedildi
Halkalı Gezegen Satürn 2

Halkalı Gezegen Satürn’ün Halkaları Nasıl Keşfedildi?

Satürn ve halkalarını ilk olarak 1610 yılında Galileo keşfetmiştir. Önce gezegeni ardından da etrafındaki halkaları keşfeden Galileo’nun ardından Hollandalı Huygens. Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’ı keşfetmiştir.

1670 yılında da Cassini araştırmaları sonucunda halkaların içerisindeki boşluk ve çizgiler ile birlikte 4 yeni uydu keşfedilmiştir.

Bilim adamlarının ortak çalışmaları ile bugünkü Satürn’e ait en net bilgiler ortaya çıktı ve her keşif, kendisini bulan bilim adamının ismi ile kayıtlara geçti.

Halkalı Gezegen Satürn’ün Uyduları Nelerdir?

Satürn’ün bilimsel olarak kanıtlanmış 82 adet uydusu bulunur. 12 adet uydusu 2004 yılında tescillenirken, 1 uydu da daha sonra eklenmiş ve 13 uydu ilan edilmiştir. Ardından günümüze kadar olan süreçte diğer uyduların da tespiti ile son güncel uydu sayısı 82 adet olarak kalmıştır.

Halkalı Gezegen Satürn’ün en büyük uydusu Titan’dır.  Merkür’den ölçüm olarak büyük olan Titan. Güneş sistemi içerisindeki de en büyük ikinci uydu olma özelliğine sahiptir.

Satürn’nin bazı uyduları ilginç fiziksel özelliklere sahiptir. Örneğin Pan ve Atlas uyduları şekil olarak uçan bir diski andırır. Iapetus uydusu ise aydınlık ve karanlık tarafları ile yün Yang sembolüne benzer.

Enceladus uydusu kutupta görünen gayzerlerin belirli aralıklar ile suyunu alır ve kimyasal maddeleri dışarı iter. Prometheus ve Pandora uyduları ise çoban uydulardır ve halkaların yörüngede durmalarını sağlarlar.

Başa dön tuşu