Gezegenler / Yildizlar

En Parlak Yıldızlar: Beta Centauri A1, A2 ve A3

En Parlak Yıldızlar: Beta Centauri A1, A2 ve A3

Gökyüzünün parlayan yıldızları olan En Parlak Yıldızlar Beta Centauri A1, A2 ve A3 olarak üç gruba ayrılmaktadır.  Gök bilimciler tarafından Beta Centauri olarak adlandırılan bu parlak yıldızlar Hadar ve Agena olarakta bilinmektedir. Gökyüzünde parlak bir yıldız sistemi olarak anılmaktadır. 

Beta Centauri üç adet yıldız kümesinden oluşur. Bu üç yıldız grubunun mavi parlak bir rengi bulunmaktadır. İçlerinden en büyük olan A1 ve A2 yıldız üyeleri güneşin 10.7 ila 10.3 katı kadar büyük olduğundan büyük bir alanı kaplamaktadır. Bu yüzden dev yıldızlar olarakta adlandırılabilmektedir. Beta Centauri grubundaki A1 ve A2 birbirlerine 600 milyon km uzaklıktadır. Bu iki yıldız birbiri etrafında döngüsünü tamamlaması 357 gün sürmektedir.

En Parlak Yildizlar
En Parlak Yıldızlar: Beta Centauri A1, A2 Ve A3 3

Parlayan Mavi Yıldızlar

Beta Centauri farklı boyutlarda üç farklı yıldızdan oluşmaktadır. A1 ve A2 bu yıldız grubunun en büyük yıldızını oluştururlar. Beta Centauri A3 ise diğer iki yıldıza nazaran biraz daha ufak yapıdadır. A1 ve A2 Beta Centauri üyelerine beş buçuk trilyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.  A3 yapısı itibari ile güneşten beş kat daha büyük bir kütleye sahiptir.

Üçüncü ve grubun son yıldızı olan Beta Centauri A3 kendisinden daha büyük olan iki yıldızın etrafında döner.  Beta Centauri, göz kamaştıran bir parlak yıldız olan Alpha Centauri ile birbirlerine oldukça yakındır. Parlak yıldız kümesini kuzey yarım küreden görmek imkansızdır. Ancak çıplak göz ile güney yarım küreden görüntülenebilmektedir.

En Parlak Yıldız Kümesi

Üç yıldızdan ilk ikisi olan Beta Centauri A1 ve A2 hacimleri nedeni ile 25.000 C˚ civarındadır. Hacim, yıldızlarda sıcaklığı arttıran bir unsurdur. Her iki yıldızın çapı güneşe oranla sekiz kat daha büyüktür. Çaplarının büyük olması fiziksel olarak ısı ve ışığı çok daha güçlü yansıtmalarına neden olmaktadır.

Güneşle kıyaslandığında yıldızlar kırk bin kat daha güçlüdür. Ancak Beta grubuna ait Centauri A3, diğer iki yıldıza göre daha düşük bir ısı oranına sahiptir.  Güneşin dört katı çapa sahip olan A3 yıldız, 14.000 C˚ ısı yaymaktadır.  Küçük olmasına nazaran bu yıldızda güneşten yedi yüz kat ısı ve ışık yayma gücüne sahiptir.

Bu üçlü yıldız grubu on dört milyon yaşındadır.  Ancak daha önce oluşan A1 ve A2 yıldızları tahminen 25 milyon yıldır. Yıldızlar ömürlerini tamamladığında şişerek mavi renkleri, kırmızıya dönüşür.  Bu tür yıldızlar genellikle süpernova adı verilen patlamalar neticesinde yok olmaktadır. Bu aşamada yıldızlar birbirlerinden kütle alışverişi yaparlar. Buda yıldızın yapısının küçülmesine neden olur. Dolayısı ile dev olan yıldızlar kümesi cüce yıldız olarak bölünmüş olur.

Beta Centauri A1 A2 Ve A3 Ozellikleri
En Parlak Yıldızlar: Beta Centauri A1, A2 Ve A3 4

Beta Centauri Grup Yıldız Özellikleri

2016 yılının ağustos ayında Beta Centauri A1, A2, A3 grup yıldızları Hadar adı ile Uluslararası Astronomi Birliğinin yıldız kataloğuna girmiştir. Bu yıldızların çıplak gözle görünürlüğü 0.61 olarak bilinmektedir. Yıldızların parlaklığı 66.100 olarak tespit edilmiştir. Bu üç yıldız yirmi saniyede 190 kilometre, 15 saniyede 75 kilometre gibi kendilerine özgü dönüş hızları bulunur. İlk iki yıldız A1 ve A2 fiziksel olarak birbirleriyle benzerlik göstermektedir. Ancak son yıldız üyesi daha küçük yapıda olması ile daha uzun ömürlüdür.

Kaynak: En Parlak Yıldızlar Beta Centauri A1, A2 ve A3 – UzayGo.Com

Resim: En Parlak Yıldızlar Beta Centauri A1, A2 ve A3 – UzayGo.Com

Arastirma: En Parlak Yıldızlar

Başa dön tuşu