Gezegenler / Yildizlar

Kepler 22b Gezegeni

Kepler 22b Gezegeni Hakkinda

Güneş sisteminin dışında yer alan Kepler 22b gezegeni 12 Mayıs 2009 yılında Kepler teleskobu aracılığı ile keşfedilmiştir. Ancak gezegenin resmen duyuruluşu 5 Aralık 2011 yılında gerçekleşmiştir. Cyngus takım yıldızları arasında yer almaktır.  Kepler 22b gezegeni dünya kütlesinden daha büyük olduğundan ötürü dev dünya olarakta bilinmektedir. 

Dünya ile kıyaslandığında 2.4 kat daha büyük olan gezegen, altı yüz jülyen yılı uzaklıktadır. Yıldız döngüsünü kendi ekseni etrafında 289.9 gün dönerek tamamlamaktadır.  Kepler 22b gezegeni güneşin yaydığı ışıktan yüzde yirmi beş daha az ışık yaymaktadır. NASA yaptığı araştırmalarla Kepler 22b gezegeninde yaşanabilir bulgular saptamıştır.  Gezegenin yaşanabilir özelliği tüm bilim adamlarını heyecanlandırmıştır.

Kepler 22B De Yasam Varmi
Kepler 22B Gezegeni 3

Yaşanabilir Gezegen Kepler 22b

Dev dünya olan bu gezegen, sularla kaplı olması nedeni ile yaşam olanağı sağlanabileceği düşünülmektedir.  Kepler 22b gezegeni dünyadan büyük olsa da yaşam bulgusu olan diğer gezegenlerden küçüktür. Bu durum Kepler 22b yıldızını diğer yıldızlardan ayırmamaktadır.  Gezegenin sıcaklığı 262 derecedir.

Gezegenin yarı büyük eksen uzunluğu 0.85 olarak bilinmektedir. Düzlemde yaptığı açı 89.764 civarından tespit edilmiştir. Gezegenin yarıçapı 0.98 iken kütlesi 0.97 şeklinde oluşmaktadır.  Gezegenin görünür parlaklığı 11.5 olarak tespit edilmiştir.  

Kepler 22b gezegeni keşfedildikten sonra birçok bilim ekibi tarafından incelenmiş ve çeşitli bulgular elde edilmiştir. Yapılan araştırmalar farklı zaman diliminde yapılmış olsa da, henüz yaşam olduğu yönünde kesin bir şey söylemek çok yanlıştır.

Kepler-22B Yasam Belirtisi
Kepler 22B Gezegeni 4

Gezegen Avcısı Kepler’in Büyük Keşfi

Kepler bilim grubunu tarafından bulunan Kepler 22b dünyaya benzer olması ile tartışma konusu yaratmıştır. Bir gezegende yaşanabilir bulgular sıcaklık, su ile değerlendirilebilmektedir. Kepler 22b gezegeninde özellikle suyun yoğun bir şekilde kendini göstermesi oldukça heyecan verici bir durumdur.

Elbette ki karşıt görüş olarakta gezegenin sert ve iri kayalıklardan oluştuğu varsayımlarıdır. Genel olarak bakıldığında güneş dışı gezegenlerde 139 tanesi yaşamı simgelemektedir. Ancak dünyaya benzerliği ile şaşırtan Kepler 22b akıllarda soru işareti bırakmaktadır. Sonuç itibari ile dünyaya benzer bir gezegenin yaşam olasılığı gözler önüne sermektedir. Elbette ki uzay araştırmalarında yaşam olasılığı tespit edilebilse bile bugün bunu gerçekleştirmek imkanlar neticesinde mümkün değildir.

Kepler bilim grubu birçok gezegen keşfi yapmasına rağmen hiçbiri Kepler 22b kadar heyecan uyandırmamıştır. Keşfedilen diğer gezegenler dünyaya yakın olsa da daha küçük ve çeşitli nedenlerden ötürü dünya ile eş değer değildir. Kepler22 b hem ısı, hem su hem de fiziksel yapısı açısından dünya ile oldukça benzer formdadır.

Başa dön tuşu