Gezegenler / Yildizlar

Kepler 438b Yıldızı

Kepler 438b Yıldızı Nedir ?

Kepler 438b Yıldızı oldukça etkileyici bir uzay nesnesi olarak bilinmektedir. Bunun sebebi yıldız olmasına rağmen gezegen sıfatını almıştır. Güneş sisteminden uzak, başka yıldızların yörüngesinde bulunan öte bir gezegen olarak 2015 yılının ilk günlerinde Kepler uzay aracı tarafından keşfedilmiştir. Keşfedilmesinin hemen ardından 6 Ocak 2015 öte gezegen olarak resmen kabul edilmiştir.

Astronomik birime göre güneşe uzaklığı 0.16600 olarak belirlenmiştir.  Buda yaklaşık 24.833.00 kilometreye eşit gelmektedir. Yörünge periyodu 35, 23319 saat ve gün olarak tespit edilmiştir. Fiziki açıdan dünya ile büyük benzerlik taşımaktadır. Dünyadan 472.9 trilyon kilometre uzaklıktadır. Bununla birlikte bu gezegen yıldız cüce bir yıldızın iç kenarında yaşamını devam ettirmektedir.

Kepler-438-B Gezegeni Nerde
Kepler 438B Yıldızı 3

Dünya ve Kepler 438b Yıldızı Benzerliği

Kepler 438 B yıldız oldukça etkileyici niteliktedir. Özellikle kütlesel hacmi ve sıcaklığı ile dünya ile hemen hemen aynı niteliktedir.  Gezegen yıldızın yarı çapı 1.12 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte gezegenin ışık yansıması güneşten 4 kat daha fazladır. Sıcaklığı ise 276 Kelvin’dir.

Buna göre sıcaklık 3 C˚, donma noktası ise 37 F˚ olarak gözlemlenmiştir. Güneş ile kıyaslandığında, Kepler 438 B yıldızı güneşin yarısı kadardır.  Yıldızın parlaklığı ve çıplak gözle dünyadan görünürlüğü 14.647 olarak belirlenmiştir.  Kepler 438 B gezegeninin yüzeyi kayalıklardan oluşmaktadır. Bu gezegende hayat olabileceği araştırmalarda saptanmaktadır.

Kepler-438-B Gezegeni
Kepler 438B Yıldızı 4

Yaşanabilir Gezegen Yıldız Kepler 438 B

Yapılan astronomik araştırmalara göre Kepler 438 B gezegeninde su kaynağı izi olasılıklar arasında yer almaktadır.  Buda gezegeni yaşanabilir kılmaktadır. İlginç olan ise bu gezegende yüz günde bir güneş püskürtüsünden çok daha güçlü fırtınalar oluşmasıdır.  

Ancak yaşanabilir olmadığı yönünde karşıt farklı görüşlerde bulunmaktadır. Bunun nedeni ana yıldızlardan gelen radyasyondan etkilenmeleridir. Gezegen ana yıldızlar etrafında tam 35.2 günlük bir zaman zarfında dönmektedir. Kepler 438 B, Venüs’ten daha büyük olduğu belirlenmiştir.

Bununla birlikte Ay’ın kütlesel ağırlığına da denk gelmektedir. Dünya ile karşılaştırılan gezegenin boyutu dünya gözüyle resmedildiğinde minimal farklarla dünyadan daha büyük olarak gözükmektedir.  Buda gezegeni çok daha ilginç bir hale getirmektedir.

Kaynak: Kepler 438b Yıldızı – Uzaygo.Com

Başa dön tuşu