Gezegenler / Yildizlar

Komşu Gezegen Venüs

KOMŞU GEZEGEN VENÜSÜ TANIYALIM

Gökyüzüne baktığımızda görebileceğimiz gök cisimleri sırasıyla Güneş ve Aydır. Venüs ise hemen bunlardan sonra gelir. Venüs’ün güneşten uzaklığı 108 milyon km. Komşu gezegen olarak adlandırılmasında boyut ve kütle olarak benzer olmamız da etkilidir. KOMŞU GEZEGEN VENÜSÜ TANIYALIM.

Eski Romalılar zamanın da Venüs’ün Dünya dışında ki 4 büyük gezegenden biri olduğu anlaşıldı. Bu yeni gezegene Aşk ve güzellik tanrıçası olan Venüs’ün adını verdiler. Eski medeniyetlerin çoğunluğu Venüs’ü aşk ve güzellik ile ilişkilendirdiler.  1960’lar da ABD ve Sovyet Birliğinin yaptığı çalışmalara kadar gizemini korudu Venüs

Venüs Güneş Sisteminde ki 4 karasal gezegenden bir tanesidir. Yani dünya gibi kayalık bir cisimdir. Venüs Güneş sistemimizde ki en sıcak gezegendir. Ortalama yüzey sıcaklığı 462 derecedir. Bunun en temel sebebi ise Karbondioksit bakımından zengin atmosferidir.

Herhangi bir gezegenin ekseni etrafında standart dönüşü saat yönünün tersineyken Venüs’ün dönüşü saat yönündedir. Bu durumda Venüs gezegeninde  Dünyanın tam tersine güneş batıdan doğup doğudan batıyor. Venüs gezegeninin bilinen herhangi bir uydusu bulunmamaktadır. 

Mariner5 Uydusu
Komşu Gezegen Venüs 2

Komşu Gezegen Venüs ile ilgili GELİŞMELER

VENUS ile ilgili ilk açıklamalar SSCB tarafından yapıldı. VENARA1 adlı uzay aracı 12 Şubat 1961 de fırlatıldı fakat Venüs’e ulaşamadan iletişim koptu. Görev başarısız sonuçlandı. ABD uzay görev aracı olan MARİNAR2 27 ağustos 1962 de fırlatıldı.

İlk başarılı fırlatma ABD tarafından gerçekleştirildi. Venüs’ün manyetik alanının olmadığını tespit etti.  SSCB yapımı VENARA3 16 Kasım 1965 de fırlatıldı. Venüs atmosferine girerken iletişim kesildi ve Venüs yüzeyine çarparak parçalandı. VENARA3 başka bir gezende bulunan insan yapımı en eski nesnedir.

18 Ekim 1967 de SSCB VENARA4 uzay aracıyla bu görevi tekrar denedi. Gezegene ulaştıktan sonra Venüs atmosferini incelemeye başladı. Venüs atmosferinden bilgi gönderen ilk uzay aracıdır. Fakat VENARA4 uzay aracıda sıcaklık ve basınca dayanamayıp tahrip oldu. 14 Haziran 1967 de ABD MARİNAR5 Uzay aracını fırlattı. Venüs yüzeyinin 4.000 km uzağından geçti. ABD VE SSCB arasında bu yarış kıyasıya devam etti.

Her iki ülkede Venüs ile ilgili önemli gelişmeler kaydetti. Bilimsel çalışmalardan önce Venüs’ün tropik bir cennet olabileceği düşünülüyordu. Hatta okyanus olabileceği bile düşünülüyordu.

Yapılan araştırmalar sonucunda sıcaklık ve basınç dolayısıyla insan yaşamına uygun olmadığı tespit edildi.

Başa dön tuşu