Gezegenler / Yildizlar

Kayıp Gezegen Phaeton

Kayıp gezegen Phaeton adı ilk olarak 20. yüzyıl ortalarında anılmaya başlanmıştır. Phaeton, Yunan mitolojisinde Güneş’in Efendisi olarak anılan Helios’un oğlunun adıdır. Güneş sisteminde bulunan diğer küçük asteroitlere göre Güneş’e daha çok yaklaştığı için bu adı almıştır. Adını almış olmasına rağmen ancak varlığı bir türlü ispatlanamamıştır.

Hem Mars ve Jüpiter arasındaki meteorlarla dolu olan gözlemlenmesi zor Asteroit Kuşağı’nda olduğu varsayıldığından hem de Titius-Bode kanununun bazı gezegenlerde doğru sonuç verse de hepsinde kesin sonuç alınamayıp, yeterince iyi çalışmamasından dolayı varsayım olarak kalmıştır.

Kayip Gezegen Phaeton Nerde
Kayıp Gezegen Phaeton 3

Phaeton Nasıl Ortaya Çıktı ?

İlk olarak 20. yüzyılın ortalarında bazı bilim adamlarının çalışmaları sonucu Phaeton adından söz edilmeye başlanmıştır. Bilim adamları Asteroit Kuşağı’ndan gelen ve dünya üzerine düşen meteorların bir kaynağı olması gerektiğine inanıyorlardı. Bu kaynağında kabuk ve mantodan oluşan, demir-nikel içeren bir gezegen olduğuna inanıyorlardı. Ancak kayıp gezegen Phaeton, dünyadan gözlemlenmesi çok zor olan birçok meteordan oluşan Asteroit Kuşağı’nda olduğundan ispatlamak pek mümkün değildi.

Kayip Gezegen Phaetona Ne Oldu
Kayıp Gezegen Phaeton 4

Phaeton Gerçek Mi ?

Asteroit Kuşağı’nda dolayısıyla Mars ve Jüpiter arasında bir gezegenin olması ihtimali, ilk kez Titius-Bode kanunu gereği ortaya çıkmıştır. Johann Daniel Titus ve Johann Elert Bode tarafından belirlenen bu kanun, Güneş ile gezegenler arasındaki uzaklığı hesaplayan deneysel bir kanundur.

Bu kanuna göre Mars ve Jüpiter arasında yani meteorlarla dolu olan Asteroit. Kuşağı’nda bir gezegen bulunmalıydı. Aslına bakılırsa Titius-Bode kanunu da tam anlamıyla kusursuz değildi. Kanun ilk 6 gezegen için Güneş’e olan mesafeyi doğru hesaplasa da Uranüs ve Neptün’ün Güneş’e olan mesafesini hesaplama konusunda başarılı olamamıştır. Bunun sonucunda geçerliliğini yitiren kanundan dolayı dolayısıyla “Phaeton” gezegeni, bir varsayım olmaktan öteye gidememiştir.

3200 Phaeton” ismi verilen bir gökcismi vardır. Ancak kayıp gezegen Phaeton ile ilgisi yoktur. Ayrıca Mars ve Jüpiter arasında yani Asteroit Kuşağı’nda Ceres. Pallas, Juno ve Vesta adında dört cüce gezegen vardır. Bu gezegenlerin de “Phaeton” ile ilgisi yoktur. Bazı varsayımlara göre bu dört cüce gezegenin Phaeton’un kalıntıları olduğuna inanılır. Sonuç olarak Kayıp Gezegen Phaeton olarak adlandırılan bu gezegen aslında hiç var olmamış bir varsayımdır.

Başa dön tuşu