Gezegenler / Yildizlar

Kepler-70b Gezegeni

Kepler-70b Gezegeni Hakkinda

Kepler birçok gezegenin keşfinde görev alan uzay aracıdır.  Keşiflerinin arasında Kepler-70b gezegeni 22 Aralık 2011 yılında duyurulmuştur. Bazı kayıtlara göre gezegen Kol-55b olarakta bilinmektedir.  Aslında Kepler-70b cüce B yıldızın yörüngesinde dönen iki kardeş gezegenden biridir. Diğer gezegen Kepler-70c olarak adlandırılmıştır.

Kepler-70b gezegeni yıldızının etrafındaki turunu 5.76 saat içerisinde tamamlamaktadır.  Buda oldukça kısa bir zaman aralığı olduğu için ultra kısa periyotlu gezegen olduğunu belirlemektedir. Güneş sistemi dışında var olan en sıcak gezegen olarak tespit edilmiştir. Yoğunluk özelliği bakımından dünya ile bariz farklar bulunmamaktadır.  Gezegenin yoğunluğu 5500 kilogramdır. Yarı çapı ise 0.759 olarak belirlenmiştir.

Kepler-70B Hakkinda
Kepler-70B Gezegeni 3

Kayalıklarla Dolu Öte Gezegen

Kepler-70b gezegeni fiziki yapısı ile kayalık görünümündedir. Gezegenin sıcaklığı oldukça fazladır. Öte gezegen sıfatına göre sıcaklığı 7.663 Kelvin’dir. Buna göre güneşten daha sıcak olduğu düşünülmektedir.  Öte bir gezegenler içerisinde en sıcak olan Kepler-70b olarak bilinmektedir. Yıldızı etrafında 345 dakikada dönüşünü tamamlar. Ana yıldızı ise dünyadan daha büyüktür. Parlaklığı 14.87 olarak tespit edilmiştir. 

Keplerin önemli keşiflerinden biri olan bu gezegen gözle görülemeyecek kadar sönüktür. Kardeş gezegeni Kepler70-c ile Kepler70-b gezegeni arasında 150.000 mil uzaklık bulunur. Birbirlerine etki eden gel git kuvvetleri vardır. Eğimi 65.0 derecelik bir açıdadır.  Araştırmalar gösteriyor ki Kepler-70b dev bir yıldızın geçmiş kalıntılarından oluşmuştur.

Evrenin En Sicak Gezegeni
Kepler-70B Gezegeni 4

Kökeni Gaz Devleri

Kepler-70b gezegeni Subdwarf B yıldızı etrafında dönen çekirdeklerin buharlaşması ile oluştuğu düşünülmektedir. Gezegenin bir başka oluşum iddiası ise ömrünü tamamlama noktasına gelmiş kırmızı dev bir yıldızın patlaması sonucu oluştuğudur. Bu parçalanmanın sonucu olan çekirdekler gezegenin oluşmasında katkı sağladığına dair fikirler öne sürülmektedir.  Her ne koşulda oluşmuş olursa olsun Kepler-70b gezegeni keşfedilen öte gezegenlerden biridir.

Aslında bazı gök bilimcilere göre Kepler-70b var sayılmamaktadır.  Bu ilginç görüş gezegenin varlığının sadece varsayımlar üzerinde kurulu olduğunu düşündürmektedir. Varsayım olduğunu düşünen gök bilimciler öte gezegenin sadece ana yıldızın oluşturduğu titreşim kaynağı olabileceği kanısındadır.  Astronomi bilimini ikiye bölen bu düşünceler çok tartışılsa da elle tutulur gözle görülür astronomi ölçümleri gezegenin varlığını önemli ölçüde kanıtlamaktadır.

Başa dön tuşu