Gezegenler / Yildizlar

Wasp 12b Gezegeni

Wasp 12b Gezegeni Hakkında

WASP 12b gezegeni halk arasında bilinen ismi ile cehennem gezegeni 1 Nisan 2008 yılında keşfedilmiştir. WASP 12B, SuperWASP gezegen geçiş araştırma sırasında keşfedilmiştir. WASP 12b gezegenin’in en belirgin özelliği renginin siyah olması ve yansıtıcılığının çok düşük olmasıdır. Siyah olarak görünmesinin nedeni Albedo değerinin 0,064 olmasıdır. Albedo değeri bir cismin yansıtıcılık değeridir.

Bir cisim ışığı ne kadar az yansıtıyorsa rengi o kadar karanlık olur. Bu gezegenin bu kadar gizemli olmasının ve karanlık görünmesinin sebebi de budur. Tabii ki Albedo değerinin düşük çıkma sebepleri de bulunmaktadır. Bu gezegende de bu sebep sıcaklığıdır. Sıcaklığı sonucu oluşan bileşen gezegenin siyah görünmesine neden olmaktadır.

Wasb 12B Gezegeni Ve Jüpiter
Wasp 12B Gezegeni 3

WASP 12B Özellikleri Nelerdir?

WASP 12B, WASP-12A yörüngesinde yer almaktadır. Sıcaklığı 2600 dereceyi bulmaktadır. 2008 yılından beri en çok incelenen öte gezegenler arasında yer almaktadır. Yörüngesinin dönemi neredeyse 1 dünya gününe (25 saat) denk gelmektedir. İki jupiter çapında olan WASP 12B sıcak Jüpiter gezegenleri sınıfında yer almaktadır.

WASP 12b gezegeni’nin dünyaya olan uzaklığı 870,8 ışık yılıdır. Yer çekimi metre de 11,38 saniye karedir. Yoğunluğu 326 kilo gram bölü metre karedir. Albedo değeri tayfsal olarak ölçülen iki gezegenden birisidir.

Wasp12B Gezegeni
Wasp 12B Gezegeni 4

Albedosunun Ölçümü Nasıl Yapılmıştır?

Bu gizemli gezegenin Albedo değeri ancak Ekim 2016 tarihinde ölçülebildi. Albedosunu ölçmek için gezegenin bir yıldınız önünden geçmesi beklendi. Yıldızın önünden geçerken yansıyan ışık miktarı sayesinde albedo değeri ölçülmüş oldu. Ölçüm sonucunda 0,064 gibi oldukça düşük bir değer çıktı. Bu değer yeni dökülmüş bir asfalt kadar az yansıtıcılığa sahip olduğunu gösterdi.

WASP 12B’nin Sıcaklığı ve Sıcaklığının Sonuçları

WASP 12b Gezegeni sıcaklığı daha önce de belirttiğimiz gibi 2600 dereceye ulaşmaktadır. Bu sıcaklık sonucunda gezegenin atmosferinde hidrojen molekülü parçalanmaktadır. Bu yüksek sıcaklığın sonucu olarak hidrojen atomu bile dayanamamaktadır.

Parçalanan bu hidrojen atomları sonucu gezegenin atmosferinde çoğunlukla atomik haldeki hidrojen atomları ve helyum atomları bulunmaktadır. Renginin bu kadar koyu olmasının sebepleri arasında da bu durum gösterilmektedir. Hidrojen ve helyum atomlarının birleşiminin sonucunda siyah bir görünüme kavuştuğu sunulan bilgiler arasındadır.

Başa dön tuşu