Uzay

Kuark Yıldızı Nedir ?

Kuark Yıldızı Nedir ?

İlk olarak 1965 yılında Sovyet fizikçiler DF Kurdgelaidze ve DD Ivanenko tarafından yapılan analizlere göre Kuark yıldızı ile ilgili net bir bilgi yoktur. Varlığı tam olarak kanıtlanamayan bu yıldız var olma olasılığı son derece düşük olarak görülen bir yıldız türüdür.

Chandra X- Ray Gözlemevi tarafından 10 Nisan 2002 tarihinde bu yıldız ile ilgili umut verici bilgiler kaydedildi. Fakat yıldızın doğruluğunun tam olarak ispatlanabilmesi için daha fazla kanıta ihtiyaç duyuldu.

Kuark yıldızının oluşabilmesi için protonların içinde yer alan kuarkların bir araya gelip yıldız oluşturması gerekir. Bunun mümkün olması protunun parçalanması ile olasıdır. Ancak eldeki mevcut bilgilere göre bu durumun gerçekleşme olasılığı oldukça düşüktür. Çünkü Proton yalnızca çok yüksek basınç ve sıcaklıkta parçalanabilir. Dev bir yıldızın bile bu basınç ve sıcaklığa ulaşması neredeyse imkansızdır.

Kuark Yildizi Nedir
Kuark Yıldızı Nedir ? 2

Kuark Yıldızı Hakkında Merak Edilenler

Kuark yıldızları içerisinde serbestçe yüzen kuarklar içerirken nötron yıldızlarında atomlar nötronlarla sağlan şekilde görünür. Kuarklarda basınç fazla olduğundan kuarklar maddeye yığılır ve aralarında basınç gerektiren bir denge oluşur. Ortamdaki elektro manyetik darbe çökmeye engel olur. Etrafında oluşan elektro manyetik alan onu hem tek parça hem de bir yıldız şeklide tutacaktır.

Bileşim olarak kuark yıldızları nötron yıldızları ile benzerlik gösterir. Bu yıldızların dışarıda olması mümkün olduğundan haklarında net bir bilgiye ulaşabilmek için üstün koşullara ihtiyaç vardır. Bundan dolayı test edilmesi ya da görülmesi biraz daha zordur.

Kuark Yıldızları Neden Özeldir?

Üzerindeki baskıları fazla olan kuark yıldızları farklı bir yapıya sahiptir. Hem daha yoğun hem de aşırı derecede düşük sıcaklığı vardır. Şu ana kadar gözlemlenememiş hipotetik bir yıldız olan kuark yıldızında kuarkların açığa çıkarak yıldızı oluşturduğu tahmin ediliyor. Kuarkların grup halinde oldukları düşünülmekte ve onlara ait fiziksel yapının karmaşık olduğu bilinmektedir.

Dünyadan bakıldığında kuarkları gözlemlemek zordur. Güçlü manyetik alanlara ev sahipliği yapan ve radyasyon yayan bir nesne olduğu ifade edilir. Hatta bazı araştırmalar nötron yıldızları arasında merkezinde kuark destekli bir çekirdek olan yıldızların bulunduğunu gösterir.

Başa dön tuşu