Uydular

Satürn’ün Gizemli Uydusu Titan

NASA ‘nın Titan’ı Seçmesinin Nedeni Nedir ? Titan’ı Bu kadar ilginç Kılan Nedir ? Satürn’ün Gizemli Uydusu Titan…

Satürn’ün Gizemli Uydusu Titan. İlk defa 1655 yılında keşfedilen Titan, diğer başka gezegen ve uydularda olmayan çok ilginç özellikleri var. Titan’ı bu kadar ilginç ve özel kılan nedenlerden biri bu gezegenin canlı olması. Bilim insanları Titan’da yaşam olduğuna dair çok ciddi kanıtlar buldular.

Çok büyük ihtimalle sistemimizde  Dünya dışında hayatın olabileceği en ideal aday gezegen Titan gezegeni olacaktır. Bu gezegende halen tektonik hareketler devam etmektedir. Titan gezegeninde tıpkı Dünya gibi jeolojik hareketler devam ediyor. Depremler, fay hatları kırılması ve kıta plakalarının hareketleri devam ediyor. Gezegende ciddi manada deprem ve gayzer hareketi var. İlginç bir nokta ise bu gezegende çok fazla volkanik hareket yok.

Buradan da anlaşılan Titanın kabuğunun altında dünyadaki gibi bir magma tabakası yok. Bildiğiniz gibi Dünyanın kalın kabuğunun altında erimiş metal ve toprak elementlerinden oluşan son derece sıcak bir çekirdek var. Anladığımız kadarıyla Titanın böyle bir çekirdeği yok.

Ama kalın kabuğunun altında sıvı bir okyanus var. Metan ve diğer bileşiklerden oluşan sıvı ve hareketli bir okyanus var. Bu okyanus Saturn’ün kütle çekiminin yarattığı etki ile çok fazla hareket ediyor. Ve bu sayede sanki gerçek bir magma varmış gibi gezegenin kabuğunda bu tarz etkilere sebep oluyor.

Titan Uydusu
Satürn'ün Gizemli Uydusu Titan 3

Titan’ın Sadece Kabuğunun Altı Mı Canlı?

Titan, sadece kabuğunun altı canlı değil yüzeyi de son derece canlı. Normalde Titan gibi bir gezegende atmosfer olması pek mümkün değil. Bu gezegenin bir manyotosferi olmadığından atmosferinin yok olması gerekirdi. Fakat yok olmuyor. Yapısına göre çok yoğun bir atmosferi var. Kabuğun altındaki çok hareketli ortam gezegenin yüzeyine metan ve benzeri tarzda gazlar püskürtüyorlar bu da atmosferin yoğun olmasına sebep oluyor.

Bu atmosferin içi de son derece hareketli; yağmur, kar, fırtınalar oluşabiliyor. Ayrıca bir atmosferi olduğu için Titan’da mevsimler de var. Gözlemlerde görüldüğü üzere bu gezegende 4 mevsim yaşanıyor. Anlaşıldığı üzere bu Merkür’den biraz daha büyük Dünyadan biraz daha küçük olan aşağı yukarı Mars büyüklüğünde olan gezegen capcanlı. Atmosferi de ilginç bol miktarda azot gazı var tıpkı Dünyadaki gibi…

Titan Uydusu Hakkinda
Satürn'ün Gizemli Uydusu Titan 4

Titan içinde hayat olup olmadığına dair net bir kanıt yok. Yapılan araştırmalarda bol miktarda metan gazı bulundu. Ayrıca atmosferinde organik canlılarda bulunan bazı yapılardan da bol miktarda bulunuldu. Yaşam var olması ama çok imkânsız değil çünkü Titanın yüzeyinde göller, nehirler hatta devasa okyanuslar bile var. Sürekli olarak jeolojik aktiviteler, sürekli sel baskınları, suların çekilmesi, buzullların oluşması gibi özellikleriyle bu gezegen Dünyaya benzemektedir.

Ama bu gezegenle ilgili hoş olmayan şeylerde var. Öncelikli olarak gezegenin atmosferinde solunabilecek miktarda oksijen yok. Ayrıca gezegenin gölleri ve nehirlerindeki su ve yağan yağmurdaki su bilinen su değil. Tamamıyla sıvı metandan oluşan bir su.

Yani gezegen devasa bir petrol kuyusu gibi. Üstelik bu gezegen çok soğuk. Yaklaşık -200 derece sıcaklıkta. Yani başka açıdan da bakılırsa Titan gerçekten de yaşanılabilecek bir gezegen değil. Atmosferi ve yüzeyindeki sıvı zehirli ve çok soğuk bir gezegen. Âmâ Marstan sonraki ikinci adım olabilir. Çünkü Titanda yaşam olasılığı Marstan çok daha yüksek. Satürn’ün Gizemli Uydusu Titan.

Kaynak: Satürn’ün Gizemli Uydusu – UzayGo

Resim: Satürn’ün Gizemli Uydusu – UzayGo

Başa dön tuşu