Uydular

Uranüs’ün 2. Büyük Uydusu Oberon

Uranüs’ün 2. Büyük Uydusu Oberon Hakkinda

Uranüs, Güneş Sistemi’mizdeki yedinci gezegendir. Uranüs’ün ilk keşfedilişi, Yunanlı Gökbilimciler tarafından bir yıldız olduğu yönündeydi. Ortaçağ döneminde ise gözle görülebilir olması ile kuyrukluyıldız olarak keşfedilmiştir. Gezegen olarak nitelendirilmesi ise 1700’lerin sonlarına doğru olmuştur.

Uranüs’e dair şaşırtıcı birçok keşif yapılmasına rağmen belki de en ilginç olanları uydularıdır. Uranüs’ün uydusu var mıdır sorusunu takip eden soru genellikle Uranüs’ün uyduları kaç tane sorusudur. Bu soruların cevapları da bir hayli ilginçtir. Çünkü Uranüs’ün gözlemlenmiş tam 27 tane uydusu vardır. Tabi ki bizler doğal olarak Uranüs’ün en büyük uyduları olan beş uydusunu biliyoruz.

Uranüsün Uydusu Oberon Hakkinda
Uranüs'ün 2. Büyük Uydusu Oberon 2

Uranüs Uyduları Hakkında Bilinenler

Uranüs’ün gezegen olup olmaması konusundaki tartışmalarının bir benzeri uyduları hakkında da mevcuttur. Uranüs’ün uydu sayısı 27’dir ve büyük uyduları, dünya genelinde en çok bilinen uydular arasındadır. En büyük uydusu Titania iken, büyük uyduların en küçüğü ve Uranüs’e en yakın olanı Miranda’dır.

Uydular sırası ile Titania, Oberon, Umbriel, Ariel ve Miranda’dır. Oberon Uranüs’ün ikinci en büyük uydusu olarak 1787 yılında keşfedilmiştir. Oberon ismi, Shakespeare’in A Midsummer Night’s Dream adlı piyesindeki perilerin kralından gelmektedir. Uranüs’ün gezegen olma ve olmama sürecindeki romantizm benzer bir şekilde uydularına da sirayet etmiştir.

Oberon isminin kaynağı gibi Uranüs uyduları isimlerini nereden alır sorusu keyifli ve romantik bir keşiftir. Çünkü Uranüs’ün uydularının isimleri kaynağını, Shakespeare’in eserlerindeki karakterlerden almaktadır. Uranüs uydularının arasında Ophelia ve Juliet de vardır.

Oberon, Uranüs’ün İkinci Büyük Uydusu

Dış yüzeyinde fazlaca krater olan Oberon, Voyager 2 aracıyla ilk kez 1986 yılında gözlemlenebilmiştir. İlk keşfi 1787 yılında gerçekleşmiş olsa da 1986 yılında Oberon hakkında bazı gerçekleri öğrenebildik. Elde edilen bilimsel bulgulara göre Oberon, Umbriel uydusundan sonra yüzeyi en karanlık olan Uranüs uydusudur.

Dünya’dan yapılan gözlemlerin fiziksel kısıtlılıkları nedeni ile Oberon hakkında detaylı analiz yapılamamaktadır. Ancak yapılan üç boyutlu analiz çalışmalarında henüz keşfedilemeyecek bölgelerinin olduğu netlik kazanmıştır.

Oberon hakkındaki ilginç bilgilerden bazıları ise Güneş Sistemi’nin en büyük dokuzuncu uydusu olması ile başlar. Oberon’un karanlık ve kırmızıya yakın yüzeyi, bazı asteroid ve kuyrukluyıldız tahribatından kaynaklanmaktadır. Uydunun yüzeyinde donmuş su, silikat, metan, azot ve karbon bileşenlerinin bulunduğu düşünülmektedir. Oberon’un Dünya’dan gözlemlenmesi ise 42 yılda bir gerçekleşebilmektedir. Bu döngü tamamlandığında yalnız Oberon değil, diğer büyük uyduların da dizgesi gözlemlenebilmektedir.

Kaynak: Uranüs’ün 2. Büyük Uydusu Oberon – Uzaygo.Com

Arastirma: Uranüs’ün 2. Büyük Uydusu Oberon – UzayGo.Com

Resim: Uranüs’ün 2. Büyük Uydusu Oberon

Başa dön tuşu