Gezegenler / Yildizlar

ÜÇLÜ GEZEGEN NEDiR ?

ÜÇLÜ GEZEGEN NEDiR ?

Bilim dünyası hemen her saniye sürekli bir şekilde yeni gelişmelere imza atmak için uğraşıyor. Bu gelişmelerden biri de 1990 yılında keşfedilen öte gezegenler ile alakalıdır.

Gezegen hepimizin bildiği üzere güneşin etrafında olan gökcismidir. En çok bildiğimiz gezegenler ise içinde yaşadığımız Dünya, Uranüs, Venüs, Neptün, Plüton, Merkür gibi gezegenlerdir. Bu saydığımız gezegenler güneş sisteminin içinde olanlar. Ancak gökbilimcilerini tekrar araştırma yapmaya iten ve beraberinde keşfedilmiş bu sistemin dışında kalan öte gezegenler de vardır.

Bunlar da üç tane olduğu için biz burada “Üçlü Gezegen” olarak adlandırmayı uygun gördük. Bu yazımız üçlü gezegen nedir, bu üç gezegenin içinde hangileri vardır ve neden mitolojik isimlerle adlandırılmıştır? gibi sorulara cevap arayan okurlarımız için bir bilgilendirme niteliğinde olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Gezegen, güneş, üçlü Gezegen, öte gezegen, pulsar, başak takım yıldızı, PSR B1257+12, PSR B1257+12A, PSR B1257+12B, PSR B1257+12C, Draugr Gezegeni, Poltergeist Gezegeni, Phobetor Gezegeni

PSR B1257+12 Nedir?

Yukarıda kısaca bahsedildiği üzere güneş sisteminin dışında kalan bazı gezegenler de mevcuttur. Biz burada üç tane gezegenden bahsedeceğimiz için “Üçlü Gezegen” ifadesini kullandık ancak bu gezegenlerin bilimsel adı başkadır. Bu üçlü gezegen sisteminin içinde de birçok güneş dışı yani öte gezegen bulunmaktadır.

Bu gezegenler başak takım yıldızına bulunmaktadırlar. Başak takım yıldızı ise ölü yıldız sistemi olarak bilinen Pulsar Gezegenine aittir. Bu Pulsar Gezegeni, pulsar yıldızları ve nötron yıldızlarının yakın yörüngesinde bulunmaktadır. Ve bu gezegende keşfedilen ilk öte gezegen PSR B1257+12’tır. İşte PSR B1257+12, “Üçlü Gezegen” sisteminin adıdır.  Peki bu güneş sistemi dışında kalan gezegenler nasıl keşfedilmiştir?

Bu öte gezegen sistemi ilk defa Polonyalı gökbilimci Aleksander Wolszczan tarafından 1990 yılında keşfedilmiştir. Bu Pulsar Gezegenleri, pulsasyonun (yıldız hareketleri) etrafındaki normal olmayan hareketleri bulabilmek amacıyla pulsar (elektromanyetik ışık saçan nötron yıldızlarıdır) aracılığıyla tespit edilebilir. Eğer normalin dışında bir hareketlenme varsa orada güneş siteminde olmayan bazı anormal hareketler ortaya çıkmış demektir. Netice olarak astronomi dalı, güneş sistemi dışında farklı bir öte gezegen sistemi keşfetmiştir. 1990 yılında keşfedilen bu öte gezegen sisteminin içinde üç öte gezegen bulunmaktadır. Bunlar Draugr Gezegeni, Poltergeist Gezegeni ve Phobetor Gezegenidir. Bu öte gezegenlerin ortak noktaları başak yıldız sisteminde olmaları ve güneşe 2300 ışık yılı uzaklığında olmalarıdır. Bu gezegenleri birbirinden ayıran nokta ise kütleleridir. Biz de bu öte gezegenleri konunun meraklıları için belirli bir sıra olmaksızın kısaca aktarmaya çalışacağız.

Draugr Gezegeni
Draugr Gezegeni

1. Draugr Gezegeni

Bu öte gezegen güneş sistemindeki gezgenler de dahil olmak üzere en küçük kütleye sahip gezegendir. Bu öte gezegen Pulsar PSR B1257+12 yörüngesinde en iç kısımda olduğu için gökbilimdeki ismi PSR B1257+12A’dır. Ayrıca bu gezegenin ilk PSR B1257+12 yörüngesinde ilk keşfedilen gezegen olduğu da tahmin edilmektedir. Başak takımyıldızında bulunan bu gezegen, güneşten yaklaşık olarak 2300 ışık yılı uzaklığındadır.

Bu öte gezegenin daha çok bilinen adı Draugr’dur. Draugr, İskandinav mitolojisine göre ölümsüz olan yaratıkların genel adıdır. Bu kelimenin mitolojideki yaratıklara karşılık gelmesi oldukça ilgi çekici olsa da gökbilim dünyasına renk getirdiği de kesindir.

Poltergeist Gezegeni
Poltergeist Gezegeni

2. Poltergeist Gezegeni

Öte gezegenlerden ikincisi Poltergeist Gezegen’idir. Bu gezegenin bilinen diğer ismi, PSR B1257+12 B’dir. Başak takımyıldızında bulunan bu gezegen, dünyanın kütlesinin dört katından bile daha fazladır.

Poltergeist kelimesi de kötü ruha karşılık gelen bir kelimedir. Bu gezegenlerin neden bu isimle anıldıkları da tam olarak henüz bilim dünyasının bilgisine sunulmamıştır.

Phobetor Gezegeni
Phobetor Gezegeni

3. Phobetor Gezegeni

Öte gezegen sistemi içinde keşfedilen diğer bir gezegendir. PSR B1257+12C olarak da bilinmektedir. Bu gezegen de Poltergeist gezegeni gibi 3.9 Dünya kütlesine sahiptir. Bu gezegen, Başak takım yıldızının yörüngesinde döner.

Phobetor kelimesi ise Yunan mitolojisindeki bir tanrının ismidir. Rüyalarda hayvan veya kabul olarak görünmesi bakımından kötü bir tanrı-ruh olarak bilinmektedir.

Bu üç gezegenin isimlerinin de ortak özelliği kötü bir anlama gelen terimlerle özdeşleştirilmesidir. Sebebinin tam olarak bilinmediği gibi mitolojik terimlerle aktarıldığında zihinde daha dikkat çekicidir. Kanımca bu öte gezegenlerin bu isimlerle anılmalarının sebebi budur.

Özet olarak geçecek olursak, güneş sistemi dışında keşfedilen başka gezegenlerin olduğundan, bu öte gezegenlerin başak takımyıldızında ve güneşten 2300 ışık yılı uzaklığında olmalarından ve isimlerinin mitolojik terimlerle anıldığından kısaca bahsettik. Umuyoruz ki bu yazımız bilime, astronomiye ilgi duyan genç beyinler için tatminkâr olmuştur.

Kaynak: ÜÇLÜ GEZEGEN NEDiR ? – Uzaygo.Com

Resim1: ÜÇLÜ GEZEGEN NEDiR ? – Uzaysal.Com

Resim2: ÜÇLÜ GEZEGEN NEDiR ? – Uzaygo.com.tr

Resim3: ÜÇLÜ GEZEGEN NEDiR ?

Başa dön tuşu