Gezegenler / Yildizlar

Gliese 581 Gezegeni

Gliese son keşfedilen gezegen kuşakları arasında gösterilmektedir. Gliese 581 gezegeni diye tabir edilen aslında Terazi takımyıldızında bulunan bir yıldızdır. NASA tarafından verilen kırmızı cüce ismiylede bilinmektedir. Toplamda 6 gezegenden oluştuğu bilinmektedir. Özellikle gezegenler arasında Gliese 581 b ismindeki gezegende yaşam arayışı devam ediyor. Dünya’nın 17 kat fazla kütlesiyle Gliese 581 b gezegeni bilim adamlarının ilgi odağı oluyor.

Gliese 581 Gezegeni Nedir ?

29 Eylül 2010 tarihinde keşfedilen Gliese 581’in yörüngesi etrafında dönüşünün 32 gün sürdüğü hesaplandı. NASA tarafından alınan bilgilere göre 5,366 günde 6 milyon kilometre çapında uzaktan dolaşmaktadır. Gezegenin takım yıldızına olan uzaklığı sebebiyle sıcaklığının 150 dereceye kadar çıktığı bilimektedir. Cüce yıldızının bilinen hesaplamalara göre 8 Dünya kütlesine sahiptir.

Gezegenin yıldızı etrafında 84 günde bir dolaştığı görülmektedir. Buda oradaki farklı gece gündüz döngülerine sebep olmaktadır. 2010 yılında keşfinin ardından bilim adamları buraya ilgisi arttırdı. 2007 yılında Gliese 581 c gezegeninin izine rastladı. Bu gezegeninde kendi yıldızı etrafındaki dönüş süresinin 13 gün olduğu bilinmektedir. Hatta gezegenin 0 ile 40 derece arasında sıcaklık değişkenliği bulunuyor.

Bilim adamları bu derecede sıcaklığını göz önüne alarak gezegende suyun varlığı varsa, bunun sıvı halde olabileceğini söylemektedir. Çok uzun yıllar Dünya dışındaki yaşamın araştırılmasında baş rol oynadı. Özellikle kütlesinin Dünya’ya kıyasla 5 katı fazla olan Gliese 581 b araştırmaların en ilgi topladığı gezegendir.

Ayrıca 5 farklı gezegeninde sabah ve gündüz döngüsü değişiklik göstermektedir. Takım yıldızı etrafında dönüş süreleri itibariyle gece gündüz döngüsünün çok farklı olduğu görülmektedir. Özellikle 581 g ismini verdikleri gezegenin bir tarafı sürekli gündüz olurken, aynı zamanda diğer tarafıda geceyi olmaktadır.

Kutup tarafından değişken ve eğik ışıklar alan gezegenin Dünyamızdaki kutuplara benzer çok soğuk olan bölgeleride bulunmaktadır. Yıldız üzerinden gelen ısı kaynağının homojen dağıtılımı sebebiyle karanlık olan tarafının daha sıcak olduğu görülmektedir. Yaşama elverişli olan bir gezegen olması için homojen yapının insana uygun olması gerekiyor. Diğer 4 gezegende mevsimsel değişimler görülse bile 581 g’de yaklaşık 10 yıllık bir veriye bakıldığında mevsimi hiçbir değişiklik göstermedi.

Kaynak: Gliese 581 Gezegeni – UzaygoCom

Resim: Gliese 581 Gezegeni – UzaygoCom

Başa dön tuşu